Większa temperatura podzespołów bazowych i problemy ze stab

Witam, mam problem ze stabilnością komputera, wczoraj (sobota) użyłem defragmentatora dysków, aczkolwiek przerwałem defragmentację w połowie, nie wiem czy to ma jakiś wpływ na rozwój sprawy, ale zawsze warto nadmienić więcej niż potem dopytywać się co i jak :slight_smile: Dodatkowo temperatury procesora jak i płyty głównej wzrosły - Procesor z 29-30*C w czasie zwykłej pracy podskoczył do 43 *C a płyta główna z 32-34*C do 50*C przy czym sama karta graficzna nie zmieniła swojej temperatury, ostatnimi czasy miałem problemy z dyskiem, poprostu przy starcie “był nieobecny” musiałem kilkakrotnie odpalać komputer, dopiero za 3-4 razem “pojawił się”. A teraz zaczął mi się zwieszać podczas przeglądania internetu, są to dość częste “zwiechy” bardzo przeszkadzające w pracy, skanowanie na obecność wirusa nic nie pokazało (skanowane avastem jak i anti-malware).

Specyfikacja :

System Operacyjny

MS Windows 7 Home Premium 64-bit SP1

CPU

AMD Athlon II X2 250

RAM

4,00 GB 2-Kanałowy DDR3 @ 535MHz (7-7-7-20)

Płyta Główna

MICRO-STAR INTERNATIONAL CO.,LTD GF615M-P33 (MS-7597)

Grafika

ATI Radeon HD 5770 (Gigabyte)

Dyski Twarde

488GB Seagate ST350041 8AS SCSI Disk Device (ATA)

Zasilacz

Modecom Logic Silent 600W

resety są bardzo niezdrowe dla procesora oraz dysku

dysk sprawdź programem HD Tune, defragmentacji lepiej nie przerywać, jak już zaczynasz to czekaj aż się skończy

temperatura 50C przy athlonie to nie tragedia, u mnie jest cały czas na takim samym procku 70C +

wyczyść z kurzu dokładnie wewnątrz, jeśli pasta nie była wymieniona przez jakieś 3 lata wzwyż to oczyść ze starej spirytusem, i nałóż nową np. stg zalman, arctic silver 5, ale no mówie nie ma potrzeby wymiany pasty bo 50C to jeszcze dobrze jest, jedyne co to z kurzu wyczyść, no i dysk sprawdź HD tune bo wygląda na to że wysiada

podaj odczyt S.M.A.R.T. , oraz zakładka error scan (tylko powiedz czy wykazał jakieś czerwone punkty)