Witam serdecznie wszystkich odwiedzających temat. Postanowiłem sprawdzić komputer - dawno nie sprawdzany pod kątem potencjalnych infekcji - czy wszystko z nim w porządku. Komputer włącza się bardzo długo, na jakąkolwiek aplikacje trzeba czekać do 30s na włączenie. Jeśli ktokolwiek zechce sprawdzić logi byłbym mega wdzięczny + dodatkowo jakąś radę dotyczącą kompa, tzn. czym może jeszcze przeskanować na wszelki wypadek, co odinstalować/zainstalować? Z góry dzięki!
" Error: (03/23/2021 05:57:10 PM) (Source: Ntfs) (EventID: 55) (User: )
Description: Struktura systemu plików na dysku jest uszkodzona i nie nadaje się do użytku.
Uruchom narzędzie chkdsk na woluminie \Device\HarddiskVolume2. "
To mówi twój system. Wiesz co masz robić.
Nie ma w systemie oznak infekcji.
Można jednak trochę oczyścić.
Odinstalowałbym AVG i zainstalował program Microsoft Security Essentials
MSE jest dopasowanym dodatkiem do Windows Defender w Windows 7
Jest dostępna nowsza wersja BIOS, masz teraz F14, a ostatni to F15 Uwaga. Wskazałem BIOS do Twojej płyty, ale w wersji rev. 1.2 Sprawdź dokładnie jaką wersję REV masz u siebie i pobierz właściwą wersję BIOS
(Mimo iż do rev 1.0, 1.1 i 1.2 jest dostępna ta sama wersja, to należy pobrać dopasowaną, aby uniknąć problemów)
Problem z dyskiem zauważył kolega @anon44497448 powyżej.
Błąd w Dzienniku Zdarzeń, siedzi w Windows 7 Event filter with query "SELECT * FROM __InstanceModificationEvent …
Naprawisz plikiem MicrosoftFixit50688.msi.
Kliknij w Zielony Download, może wyskoczyć dodatkowe okno z reklamą, zamknij je, a pobrany plik uruchom i zainstaluj poprawkę.
Zrób oczyszczanie dysku systemowego.
Kliknij prawym na dysku z systemem.
Właściwości -> Oczyszczanie dysku
Tu możesz wyłączyć Indeksowanie zawartości plików (widać kawałek na obrazku powyżej, jak robiłem zrzut, to miałem zaznaczone i jeszcze przeciąłem )
Dwie możliwości. Możesz od razu kliknąć OK zaznaczając okienka do oczyszczenia.
Albo wybrać jeszcze Więcej opcji i usunąć stare Punkty przywracania.
Wybierz Oczyść…
I wybrać Usuń, gdy pojawi się pytanie.
Wykonaj skan Rejestru.
Uruchom CCleaner i wybierz Rejestr, przeskanuj i potem Napraw… pamiętając, aby wybrać Zapisz kopie zmian
Gdy dam restart, jest opcja przerwania chkdsk dowolnym klawiszem lub zaczekać na niego…jednakże mi zapętla się cały czas ten komunikat i na końcu wyskakuje: