Witam! Problem, problem i to duży
Sprawa prosta jesli chodzi o awarię, natomiast odkręcenie to już wyższa szkoła jazdy.
Zablokowałem sobie dysk i odmówiłem dostępu dla “wszystkich użytkowników uwierzytelnionych” włącznie z administratorem.
Dysk X -> PPM -> Właściwości -> Zbazpieczenia -> Uprawnienia dla: zaawansowane - i tutaj dałem wszędzie odmów…Efekt to brak możliwości jakiegokolwiek działania na tym dysku Pliki, programy, wszystko OFF.
Reinstalacja nie wchodzi w grę.
Oczywiście odkręcić tak samo się tego nie da, bo priorytet nad zezwoleniem ma polecenie odmowy, a każdy użytkownik nie ma już tam dostępu, bo ma przypisaną odmowę
Punkt przywracania systemu nie działa, booo ODMOWA
Taka ciekawostka dla kumatych.
Ktoś coś pomoże?
Spróbuj odblokować może, NTFS Access 2.5:
Początkowo nie zaznaczaj opcji by odblokowywało też dane na partycji, może one nie mają namieszanych dziedzicznie odmowy uprawnień.
Albo GrantPrems:
-
Do okienka wpisujesz:
D:
-
Klikasz unlock.
-
możesz sprawdzić przyciskiem List permissions by zobaczyć czy zmieniły się uprawnienia do partycji / zobaczyć w eksploratorze na ile masz dostęp.
A “zwykła” zmiana właściciela nie pomoże?
Programy wymienione wyżej nic nie dają. Niby UNLOCK COMPLETED ale i tak nie działa
Jak już było napisane, odmowa jest priorytetowa i dla każdego użytkownika uwierzytelnionego, w tym i nowych kont, nawet admina.
Podpięcie dysku gdzieś indziej nic mi nie da, bo jedynie mogę wtedy zgrać dane, a nie odkręcić “odmowy”, które to są problemem typowo dla tej jednej instalacji systemu.
Jeśli to nie pomoże przejmij na własność. A potem po zaznaczaj “Pełna kontrola” dla wszystkich grup.
Usuń wszystkie zaznaczenia z pola odmów.
Wystarczy że jest zaznaczone gdzieś odmów będzie dot. wszyskiego
Nie rozumiem. Można trochę bardziej szczegółowo i składnie?
Jeśli chodzi o edycję rejestru i “STAŃ SIĘ WŁAŚCICIELEM” z menu kontekstowego, to nic to nie daje. Klikam i nic.
Nie mogę już usunąć zaznaczeń tych pól z “odmów” bo nie mam dostępu do tej opcji na tym dysku. Dawno bym to zrobił gdyby było to takie proste
PS. Sposób ze zmianą właściciela też nie działa. Nie mam dostępu, nie można wyliczyć ilości obiektów w kontenerze, nie można ustalić nowego właściciela, odmowa dostepu.
No to zaloguj się jako “Administrator”. Nie ma cudów, aby nie można było tego odkręcić, bo administrator może wszystko zrobić. Albo coś źle robisz, albo nie wiesz jak to zrobić. No albo jest coś namieszane w uprawnieniach NTFS, ale to też można odkręcić.
Tak więc jeszcze raz: zaloguj się na konto “Administrator”. Wejdź we właściwości dysku D. Następnie w Zabezpieczenia. Następnie Zaawansowane. Właściciel → Zmień.
Być może będzie to wyglądało podobnie:
I tu próbuj przejąć na własność (zmienić właściciela).
Dam znać jeszcze co i jak…
PS. Ogolnie coś się udało, ale i tak dla 3/4 plików nie mogę zmienić dostępu, gdyż “nie można wyliczyć obiektów w kontenerze”.
Z tym błędem odblokował mi się dostęp do dysku D, ale i tak nie mam dostępu do tego co najważniejsze…
Spróbuj więc jeszcze raz tym razem na jakimś folderze (z dysku D) NTFS Access 2.5 i opcji by odblokował jego zawartość.
Tak, też polecam bardzo dobry NTFS Acces:
Zanim podaliście ten sposób, odkryłem, że mogę “odblokować” każdy folder z osobna, więc i tak uczyniłem. Przy próbie wejścia prosiło o potwierdzenie, że na pewno chcę mieć tam dostęp i widzieć zawartość, coś jak na folderach systemowych. Przeprowadziłem jeszcze proces NTFS ACCESS i póki co nie widzę już większych problemów. Gdyby coś się jeszcze działo w tym temacie, to dam znać, bo nie wszystkie programy zdążyłem przetestować z tego dysku.
Bardzo dziękuję za pomoc.