Wielkie problemy z dżwiękiem AC3


(Miller69) #1

cześć wszystkim.

jako nowicjusz w sprawach komputerowych proszę o radę fachowców

mam problem z kartą dżwiękową zintegrowaną na płycie głównej REALTEK AC 97, a mianowicie nie dekoduje ona dzwięku AC3(dolby digital).wszystkie wyjścia audio są na chodzie dają sygnał , ale niestety tylko sygnał stereo.

filmy i gry w formacie 5.1 są niestety słyszalne jako stereo ze wszystkich

5 kanałów.po prostu dzwięk nie jest dzielony na oddzielne kanały.

probowałem już instalować wszystko na nowo, nowe sterowniki,dekodery ,itp.

ps. co ciekawe po pierwszej "dziewiczej" instalacji i uruchomieniu kompa wszystko chyba działało(nie miałem wtedy głośnikow) ponieważ ustawienia karty były rozszeżone o ustawienia parametrów AC3, jednak 2 dni potem złapalem vira i musiałem wyczyścić kompa do zera.

po powtornej instalacji systemu rozszeżone ustawienia karty już się nie pojawiły(?!)

aha instalowałe wszystko identydznie jak za 1 razem.

proszę o jakąś rade bo naprawde nie mam zielonego pojęcia co może być nie tak.

pozdrawiam.


(Czr R1) #2

Panel sterowania=-==>Dźwięku i urządzenia audio i tam masz coś takiego na dole jak USTAWIENIA GŁOŚNIKÓW to weź zaawansowane i ustaw głośniki na 5.1 bo może masz na stereo ustawione :smiley:


(Miller69) #3

dzięki czery za szybką reakcję ale problem w tym że już mam na 5.1 a mimo to nic .

dżwięk wali po równo ze wszystki kanałów bez żadnej "separacji" na poszczegolne kanały,wiesz sub,center itp razem wychodz takie stereo z 5 kanałów.

Qrcze za dużo tych kanałów mi wyszło ,a tak w zasadzie to kanał z tą kartą chyba.

pozdro.


(Czr R1) #4

Obawiam się że te problemy z tymi kartami to są już nieuniknione ja też miałem coś takiego i kolega też ma więc jak Ci takie coś nie pomaga to już nie znam innych rozwiązań :frowning: