Wielkość pamięci (RAM) w głównym komputerze

12 GiB

Chyba, że sprawdzałeś i masz poniżej 12884901888 bajtów a przy okazji blisko 12000000000 bajtów.

2 polubienia

Nie mieszajmy w samej ankiecie, w której mamy już ponad 25 głosów.
Wszelkie zmiany ilości opcji czy dawanie jej na nowo jest bez sensu, bo zeruje głosy.

Zostawię prawie tak jak jest, dodam tylko ręczną poprawkę w przypadku dolnej granicy, aby nie było wątpliwości gdzie zaznaczyć np. 4 GB. Wiem, że nikt nie ma 4,1 GB RAM, ale przekaz teraz jest jaśniejszy.

1 polubienie

Dzięki. Szkoda, że silnik forum tak miesza w kolejności pytań - może trzeba było dodać 1. 2. 3. itd.? :wink:
Co do RAMu - jestem zaskoczony, myślałem, że nadal standardem jest 8GB.

Kolejność pytań, a raczej opcji w ankiecie jest stała.
Dopiero kolejność odpowiedzi się zmienia, od największej ilości głosujących w dół.
Jak ukryjesz wyniki, to zobaczysz. :slight_smile:

Standardem jest 4GB i dyski HDD. Czyli bieda-okazje z Media Markt i Biedronki. Sad but true.

2 polubienia

Chciałem wstąpić po drodze, a temat przywitał, albo nadal zmiany i błędy owędy…

O ile 4 GB nadal jest popularne, to raczej nie przez aktualne “bieda-okazje”, a dlatego że to był standard kilka lat temu, a większość ludzi nie zmienia sprzętu co chwilę. Poza tym dziś 4 GB RAM naprawdę wystarczają do większości popularnych zadań.
VOD, Jutub, Word, przeglądanie zdjęć, oglądanie filmów i jeszcze wiele, wiele innych rzeczy bardzo dobrze działa na kilkuletnim komputerze z 4 GB RAM.

;)

No może poza stroną DP, ale to zupełnie inna historia… :wink:

Aktualnie 8GB w zupełności mi wystarcza.

Ja to wiem, Ty to wiesz, producenci sprzętu też wiedzą. Więc w kompach nadal króluje 4GB, za to smartfony biją rekordy :slight_smile:

Jakie rekordy?

W liczbie gigabajtów RAM. Specjalnie dla Ciebie: GB.

Kilkanaście kart w Chrome, parę programów w tle i już krzyczy o braku pamięci lub intensywnie korzysta ze SWAP.
Przy 8 GB jest dopiero jako taki spokój przy tzw. normalnym korzystaniu.

I w netbooku i w stacji mam po 8GB, nie widzę powodów aby mieć więcej.
Córka sobie bez żadnych problemów radzi na 4GB…

Przeglądasz kilkanaście kart jednocześnie?
Niewykonalne, po co zatem mieć tyle naotwierane?

Mi wystarcza bez problemu 8 GB, ale że drugie 8 wpadło za darmo, a na płycie było miejsce, to włożyłem.

A co? Zepsuje się taki “leżący” RAM, jak szyneczka w lodówce? :joy:

Nie ale za kasę na ten ram z którego nigdy nie skorzystasz kupisz trochę tej zepsutej szynki…

No ale niestety moda na jak najwięcej wolnego ramu trwa i pewnie jeszcze mnie przeżyje…

Przeglądam nawet więcej. Głównie gdy czegoś szukam.
Nic niezwykłego. Jak masz komputer z mikroskopijną wielkością pamięci RAM to może się wydawać dla ciebie niepojęte.

Trafisz na moment kiedy użycie pamięci skoczy i co polecisz do sklepu po nową kość?
Lepiej mieć więcej RAM niż mniej. Nawet jeśli w danej chwili wydaje się to za dużo.

Czyli przez 5 lat mam mieć zużycie na poziomie 30% tylko po to żeby jednego dnia nie dobiło do więcej niż 80%?

Poza tym bardziej chodzi mi o tych magików internetu którzy kompresują, czyszczą ram i wyłączają elementy systemu żeby przez 90% czasu było jak najmniej zajęte myśląc że przez to system działa szybciej i lepiej.

Przez 5 lat wiele się zmieni w kwestii softu, więc twoje założenie jest z miejsca błędne.

To są porady z początku wieku, w czasach średnich wielkości pamięci operacyjnej na poziomie 128-256 MB. Obecnie nie mają żadnego zastosowania.