Wielkość pamięci (RAM) w głównym komputerze

Cześć. Z ciekawości - ile posiadanie pamięci (RAM) w Waszym głównym komputerze w domu? Nie ważne jaki system operacyjny, ile macie ‘RAMu’? Tu mała uwaga - jak ktoś ma ‘skrajną’ wartość (np. 12GB), to proszę zaznaczyć 8-12GB.

• 0 - 2GB
  • 2,1 - 4GB
  • 4,1 - 8GB
  • 8,1 - 12GB
  • 12,1 - 16GB
  • 16,1 - 24GB
  • 24,1 - 32GB
  • 32,1 - 48GB
  • 48,1 - 64GB
  • 64GB w górę

0 głosujących

Pytam się tylko z ciekawości, czy ktoś używa komputerów z dużą ilością RAMu. Blisko dwa lata temu władowałem na płytę maks. ile fabryka (chipset) pozwala (32GB) i mi mało :confused:
W10 a na nim:

• vCSA 6.7 10GB,
  • x2 ESX 6.7 16GB,
  • na ESX matrioszka w postaci małych instacji W7 i Debiana (dynamicznie podbiera z ESXów),
  • FreeNAS9 4GB (i tak go obciąłem z 8GB),
  • W2012 jako kontroler domeny (i tak obcięty, bez GUI),
  • W7 32bit jako maszyna testowa.

Choćbyś miał 1TB to i tak może być mało. Wszystko zależy jaki i do czego używasz.

Lepiej mieć mniej niż za dużo i z tego nie korzystać.

Ale ze SWAP czy bez? :wink:

32GB, jak na moje potrzeby jest ok.

Teraz ceny są takie że gdy tylko wchodzę na stronę jakiegoś sklepu internetowego, to rezygnuje ze wszelkich planów apgrejdu.

Zmień tą listę bo będziesz miał wyniki nieadekwatne do tego, co ludzie mają w bebechach. 0 GB RAM to nikt nie ma :smiley: Zazębiają Ci się wielkości pamięci (2-4? 4-8?) To jak mam 4 to gdzie się wpisać? A to duuuża różnica :slight_smile:

2 polubienia

Tak właśnie widzę, że coś kiepska ta ankieta. Jak to ładnie ubrać?

Może na sztywno - 2, 4, 8, 16 itd. Rozwiązania hybrydowe rzadko się spotyka (np. 6 GB RAM oznacza zajęte 3 sloty na płycie i szynę tylko 64bit, co jak dla mnie mija się z celem, bo czwórka da więcej w dual-u niż te 2GB wpięte osobno).
Poza tym rzadko się tak banki pamięci obsadza.
Zaczął bym “do dwóch GB”, później jak wyżej a na końcu coś w stylu “inna wielkość”. Powodzenia w ankiecie :slight_smile:

do 1 GB, do 2 GB, do 4 GB, do 6 GB, do 8 GB, itd.

1 polubienie

Ankieta źle zrobiona :slight_smile:

Powinno być 2-4GB a następnie 5 -8GB itd :stuck_out_tongue: Ale się doje*ałem, haha :wink: Miłego dnia wszystkim.

Też zła propozycja - wymaga zaokrąglenia jak komuś nie zależy na dualu lub byle jakimi ma 4,5 GiB itp.

Jak dla mnie to może np.:

• 0 - 1.99 GiB

• 2 - 3.99 GiB

itd.

Jak chcemy zakresy.

Mniejsza szansa na jakieś nietypowe mieszanki MiB z GiB.

64 i mi czasem brakuje

Taki układ tabeli, jaki jest w tej chwili, pozwala równie dobrze sądzić, że 4 GB ma na tę chwilę 47% użytkowników, a 12 GB ma 32% użytkowników!
PS. Co zresztą jest bardzo prawdopodobne :grin:

Jak w laptopie miałem 16 to mi momentami brakowało, teraz w PC mam 32 i jak na razie zapominam o RAM, więc jak na razie starcza :smiley:.

Poproszę jakiegoś moda, żeby przeredagował

• kolejność rozwala silnik forum.
    Szanowny moderatorze, poprawisz proszę:
    0-2GB --> 0-1.5GB
    2-4GB --> 2-3.5GB
    4-8GB --> 4-7.5GB
    8-12GB --> 8-11.5GB
    12-16GB --> 12-15.5GB
    16-24GB --> 16-23.5GB
    24-32GB --> 24-31.5GB
    32-48GB --> 32-47.5GB
    48-64GB --> 48-65.5GB
    64GB w górę

Dzięki.
@Radek68

Teraz bym nie głosował po takich zmianach.
Po co zaczynać od zera? Tych, co nie mają 1 GB, to nie zobaczysz w głosowaniu. Prawie nemożliwe*.
Można śmiało zaczynać od pierwszej pozycji
1GB - 3GB
U mnie starczy na pc i na laptopa. Niestety :wink:

Ale w przypadku 12gb kazałeś zaznaczać tą opcję, więc po zmianach będziesz miał jeszcze gorsze wyniki.

Moim zdaniem odpowiedzi powinny być:
od 0 do 2
powyżej 2 do 4
powyżej 4 do 8
powyżej 8 do 12

powyżej 64

Założyć nowy wpis z nowa ankietą i tyle, a później wpis na bloga dotyczący ramów :smiley:

12 GB

W tym przypadku jednostka jest jasna i wynika z kontekstu. Więc nie dzięki i w tym przypadku będę pisał jak mi wygodniej i szybciej.