WiFi a dane komputera

Witam, mam pytanie, czy provider internetowy widzi jakiekolwiek dane o moim komputerze? (oprocz danych karty sieciowej MAC) - jaki mam zainstalowany system albo coś?

drugie pytanie to, czy panele do odbioru internetu bezprzewodowego montowane na dachach maja jakies numery seryjne które wysyłają razem z informacjami karty sieciowej?

krótko mówiąc, co dostawca widzi u siebie?

widzi protokół, przepustowość, mac adres, widzi ip z którymi się łączysz więc teoretycznie może zawhoisować i zobaczyć skąd ściągaśz

czyli rozumiem, że tylko widzi dane karty sieciowej?

tak

To jaki masz system (Windows, Linux, FreeBSD, MacOS lub inny), może się domyślać po TTL (Time To Live - czas życia pakietu sieciowego), którego wartość jest domyślna dla danego systemu operacyjnego (również różna dla różnych wersji systemu Windows). Piszę domyślać, ponieważ tę wartość domyślną można zmienić.

Pozdrawiam!

a jeszcze jedna rzecz mi nie daje spokoju, czy antena (tuba/panel) wysyła jakiś identyfikator?

antena działa na poziomie elektryczności i żadnych danych informacyjnych nie dodaje a jedynie wypromieniowywuje sygnał w eter oraz zbiera go z niego aby przekazać odbiornikowi.

pozdrawiam

no to dziękuję bardzo za informacje :slight_smile: