Wifi działa bardzo wolno tylko na jednym pc

Witam!

Tak jak w temacie, szukałem rozwiązań po internecie jedynie które coś dało to zmiana ustawień adaptera wifi w menedzerze urządzeń.

WiFi na telefonie działa tak jak te po kablu.
Po kablu internet działa normalnie a po WiFi już nie.

Co daje aktualny wynik speedtestu na poziomie pingu 23ms download 1mb i upload 1mb podczas gdy wcześniej było 0.16 coś takiego.

Na telefonie gdy robię speedtest a jestem podłączony pod to samo WiFi speed test ukazuje 20 parę MB download i też około 1mb upload

Przewiduje że to coś z komputerem z racji że komputer dostałem od kolegi. Komputer był zasmiecony totalnie więc go wyczyscilem przez co zwolnilem wiele GB na partycjach lecz to nic nie dało

Specyfikacja komputera
Windows 7 32 bitowy
INTEL Core 2 Duo E7300
GRAFIKA AMD Radeon HD6670
RAM 3GB DDR2
Karta sieciowa wifi to (przynajmniej tak nazywa się sterownik) Realtek RTL8188CU Iwreless LAN 802.11n USB 2.0 Network Adapter

Sterowniki pobierz - https://www.realtek.cz/download-driver-nr-483-for-realtek-RTL8188CU-and-Windows7-32bit.html

A najlepiej wgraj Windowsa 10 i miej pewność, że ewentualne śmieci w systemie, wirusy itp. zostaną usunięte.

3 polubienia

(wpis wycofany przez autora, zostanie automatycznie usunięty za 24 godziny, chyba że zostanie oflagowany)

Po zainstalowaniu upload bez zmian a download na poziomie 0,50

Też myślałem nad zmianą systemu żeby było na czysto ale nie jestem pewien czy na pewno wszystkie pliki z tego kompa które nie należą do mnie są zgrane.

Ale trudno zainstaluje win10 pro 64 bit.

Przy takim procku będzie chodzić elegancko? Bo mam co do tego wątpliwości

Zobacz czy po użyciu Rkill i Kamelom nagle przyśpieszy?

Opcjonalnie też można na czystym rozruchu zobaczyć:

https://support.microsoft.com/pl-pl/help/929135/how-to-perform-a-clean-boot-in-windows

1 polubienie

@PrawyPL1 zapytaj znajomego czy zrzucił sobie wszystkie pliki.

A Windows 10 wbrew opinii marudów chodzi płynnie. Wyłączysz tylko animacje, indeksowanie dysku i kompresowanie.

1 polubienie

3 rozwiązania nic nie dały

No nic zainstaluje win10 i dam znać jeśli to coś da to zamknę temat

Cudów nie oczekuj.
Primo komputer jest archaiczny, secundo łączysz się jakimś “mini modemem USB” jak wynika i to po porcie USB, który ma niższą przepustowość… Niezdziwiłbym się gdyby Twój smartphone był lepszy od PC . :wink:

Haha no wiesz to jest fakt że mam lepszy telefon od tego pc, lecz na starym laptopie już ten internet był szybszy a laptop był o wiele gorszy od obydwu

Na starym laptopie masz model podpięty przez PCIE, nie USB :wink: Dodatkowo laptop mógł mieć 3 metry lub 1 ściane bliżej routera.