WiFi + Internet


(Foxas) #1

witam

mam problem z udostepnieniem internetu na drugi komp przez sieć bezprzewodową.

udało mi się ustawić połączenie sieciowe, ale internetu nie ma.

w czym może być problem?!

mam podejżenie że coś w ustawieniach DNS, IP, Brama jesr źle, tylko nie wiem co!?


(jaru_r) #2

W tym kompie, któremu udostępniasz, musisz wpisać taki sam nr bramy, z jakiego korzysta komp udostępniający przy połączeniu z netem.

Jeśli przy połączeniu z drugim kompem, na urządzeniu udostępniającym ustawiłeś np. IP: 192.168.100.1 to na kompie podrzędnym musi być IP: 192.168.100.2

Rozumiem, że masz 2 karty w głównym kompie, bo takiej sytuacji tyczy się moja porada.

PS. Gdyby jeszcze coś nie chodziło, to jako pierwszy DNS można wpisać nr bramy.


(Foxas) #3

Zrobiłem tak jak poradziłeś. i niestety nie działa :frowning:

mam dwie karty sieciowe w 1 kompie, jedna do nety, druga do Access Pointa.

na 2 kompie jest jedna karta wifi.

kombinuje juz jak moge i nic nie dzala z tym netem.


(jaru_r) #4

Pod jakim systemem działa komp, który udostępnia połączenie?

Jeśli jest to WinXP, to najlepiej całą konfigurację przeprowadzić przez kreatora konfiguracji sieci (w panelu sterowania) - jeśli ustawiłeś połączenie sieciowe między dwoma kompami, to internet też musi działać i jesteś już blisko tego. W kreatorze krok po kroku ustawisz sposób połączenia kompów i konfigurację kart sieciowych. Dużą rolę odgrywa tu zapora systemu Windows, która czasem utrudnia połączenie z netem.

Szczerze powiem, że nieraz łączyłem kompy w sieć, ale zawsze za pomocą kabla i zawsze działało. Nie wiem, czy Acess Point nie wymaga jakiejś dodatkowej konfiguracji (jednak myślę, że nie). Obecnie posiadam bezprzewodowe połączenie do internetu, ale sam nie podłączałem niczego bezprzewodowo.

Jedyną trudnością, którą napotkałem przy korzystaniu z kart bezprzewodowych jest odpowiednie dobranie sterownika w zależności od systemu operacyjnego i konfiguracji sprzętowej.


(Foxas) #5

mam WinXP SP2 na obudwu komputerach.

przez kreatora systemowego tez próbowałem ustawic, nadal nic.

PS. przez palmtopa też nie moge sie połączyc z netem.

Złączono Posta : 19.02.2006 (Nie) 13:07

jazu dzial!!

:slight_smile:

wyłączyłem zapore ZoneAlarm i działa. :slight_smile:

dzieki za pomoc. bo reszte ustawilem tak jak napisales! !!

teraz musze pomyślec jak udastepnc neta z właczonym firewallem.

Złączono Posta : 19.02.2006 (Nie) 13:30

no to teraz mam problem z ZoneAlarm Pro.

nie wiem jak ustawic zeby puscilo neta na 2 kompie :frowning:

Złączono Posta : 19.02.2006 (Nie) 14:19

heh

internet na kompie nr 2 działa :slight_smile:

pozostaje jeszcze tylko paltop.