Wifi podłączone, internet nie działa


(pawel500) #1

Pomocy, tracę już cierpliwość
Mam router. Mam 2 laptopy które bez problemu łączą się z internetem, jak również komórki. Niestety 3i laptop nie potrafi połączyć się z internetem, ani poprzez wifi, ani po kablu.
Pisze że wszystko jest ok i jest połączenie, ale kiedy otwieram przeglądarkę i wpisuje jakąś stronę to niestety strona ta mi się nie otwiera
pomocy

Jak klikne centrum sieci i udostępniania --> połączenie lokalne to na karcie stan połączenia jest napisane
Połączenia IPv4: Internet
Połączenia IPv6: Brak dostępu do sieci

A w polu Aktywność lecą bajty zarówno pod wysłano i odebrano.
Wygląda na to że wszystko działa tak jak należy, ale jak otwieram stronę to niestety nie można nawiązać połączenia.

Jak kliknę w diagnostykę sieci, to raz na jakiś czas wyskoczy mi taki problem.
Ustawienia zabezpieczeń lub zapory mogą blokować połączenie.
Tylko, że zapora u mnie jest wyłączona, a avast aktualnie nie działa


(alli) #2

Wielkim fachowcem w tych sprawach nie jestem ale moim skromnym zdaniem w przedostatnim zdaniu swojego postu masz odpowiedź na ten problem. Jak sam widzisz wyłączenie zapory i avasta nic nie zmienia. Odinstaluj go z systemu najlepiej narzędziem od tej samej firmy. Deinstalator systemowy często nie daje rady wszystkiego usunąć i zostawia komponenty które potrafią nadal działać w tle i blokować działanie systemu.


(Leszek2204) #3

w trzecim latopie sprawdź jakie masz sterowniki pod daną kartę sieciową. Może trzeba ją włączyć ręcznie.


(bachus) #4

Podłącz proszę ten trzeci laptop kablem, wykonaj komendę (cmd): ipconfig /all
i pokaż wynik.

Pokaż też ipconfig /all z działającego laptopa.