WiFi: skacze/znika zasięg/błąd sprzętu NETIA router SLI-5300


(Michal Steidl) #1

Witam:)

Kilka dni temu zmieniłem w domu dostawcę neta. Z marnej osiedlówki na NETIE 4MB. Dostałem router Siemens IAD SLI-5300, którego mam przy jednym kompie i podłączenie mam przez zwykły kabel i działa bardzo dobrze (nawet ~400kb/s). Tata musiał dokupić kartę bezprzewodową [D-Link DWL-G510]. Zainstalowałem sterowniki od karty wpisałem klucz WPA i zaczęły się problemy...sygnał raz był wyśmienity/ bardzo dobry raz niski albo w ogóle sygnał nie łapał, pobierał adres sieciowy i nic z tego . Nie pomógł reset routera ani ponowna instalacja sterowników.Przy użyciu komedy ping: pingi po 20 czasami 1500 albo błąd sprzętu albo upłynął limit~. W lini prostej jest ok 7-9m~. Jaki jest tego powód? po drodze jest tylko tv nic więcej, żadnych mikrofalówek itp. czy może coś jest skopane w ust routera? Proszę o szybka pomoc bo tata potrzebuje neta "na już".

Z góry dzięki

Neurox

Ps. taki router http://www.siemens-broadband.com/media/ ... 967429.pdf


(stasio77) #2

Witam.

Jeżeli w pobliżu działa inna sieć wifi i pracuje na zbliżonym kanale , to tak może być. Spróbuj zmienić kanał na którym działa Twoja sieć.

Pozdrawiam Stasiek.


(Michal Steidl) #3

No jest to całkiem możliwe. Bo widac jeszcze 4 sieci bezprzewodowe o podobnym zasięgu. Co do zmiany kanału możesz mi przybliżyć jak to się robi?:stuck_out_tongue: To jest moje pierwsze starcie z WLAN-em więc nie za bardzo wiem co zrobić.


(stasio77) #4

Witam.

Pierwszy wynik z google dla hasła : sli-5300 manual

Instrukcja routera strona 104.

Ten router w netii może nie mieć wszystkich dostępnych funkcji dla użytkownika.

Tyle na szybko znalazłem w sieci.

Pozdrawiam Stasiek.


(Michal Steidl) #5

Tyle też wiem. Ale wchodząc do routera przez wpisanie ip w przeglądarkę mogę kilka rzeczy zmieniać. Tylko, że to dalej nie pomaga.

beztytuuhu.png

Ludzie ! komp jest obok w pokoju 7m i ledwo łapie sieć a czasami ją traci tu na pewno coś jest nie tak. Mógłby ktoś rzeczywiście stwierdzić w czym tkwi przyczyna? Może ktoś ma NETIE i wie czy da się przypisać stałe ip do tego kompa o ile by to coś pomogło?? :expressionless:

POMOCY!

Laptop postawiony kolo tego komputera podłączony przez wifi do tego samego routera działa jak należy ma sygnał bdb/znakomity i sciaga 400kb/s ! ! ! czy ktos może mi pomóc :(( !!


(Adi Teo) #6

Witam

Mam taki problem dotyczący routera o którym toczy się dyskusja "Netia FON IAD SLI-5300".

Przy próbie wejścia do konfiguracji routera http://192.168.1.254/ pyta o użytkownika i hasło i skąd wziąć te dane ?

Ponieważ admin/admin podane w instrukcji nie działa :confused:

Proszę o pomoc !


(Tadzioos) #7

Dla zwykłego użytkownika domyślnie login i hasło to user.

U mnie działa również login admin i hasło 4568885a8557d

Przy tym drugim można ustawić niemal wszystko w routerze. Również VoIP!