Gdy telefon jest na wifi i komputer jest włączony to gdy wejdę w ustawienia wifi w telefonie to mam “Internet może być niedostępny” i nie ma internetu w telefonie, w komputerze za to jest. Gdy komputer zostanie wyłączony to po paru/parunastu sekundach napis zmienia się na “połączono” i internet w telefonie działa. Komputer jest podłączony do internetu za pomocą kabla sieciowego. Jeszcze jedna sprawa router jest w innym pokoju, więc posiadam adapter wifi abym miał u siebie wszystkie kreski zasięgu wifi, adapter podłączony jest bezprzewodowo i był konfigurowany za pomocą WPS. Proszę o pomoc, bo jest to denerwująca sprawa gdy chcę sprawdzić coś na szybko w telefonie na wifi (bo po co marnować dane gdy jest się w domu) i nie mogę bo muszę najpierw wyłączyć komputer. Myślę, że niczego nie pominąłem, jeszcze raz proszę o pomoc.
Przy okazji to nie mam pojęcia czy dział jest adekwatny do tej sprawy w razie komplikacji proszę o przeniesienie tematu.
Jaki numer IP ma komputer i jaki ma telefon ? Spróbuj uruchomić ponownie router kiedy są podłączone dwa urządzenia. Prawdopodobnie jest na routerze ustawiony serwer DHCP i jest coś pokaszanione z numerami IP. Ewentualnie jeśli to nie pomoże skonfiguruj ręcznie adresy IP na komputerze i w telefonie. Po prostu to wygląda na konflikt numerów IP po stronie urządzeń, które podłączasz do sieci.
Sprawdzałem ip na stronie https://moj-ip.pl/ i jest taki sam tu i tu. Restart routera już robiłem i to nic nie dało.
W jaki sposób?
To akurat oczywiste, bo pokazuje Ci adres routera (w uproszczeniu), a nie danego urządzenia.
Wejdź tutaj:
w sekcji nazwanej “Your IP addresses - WebRTC detection” znajdziesz adres IP w sieci lokalnej (o ile nie blokujesz WebRTC).
Co teraz?
Jakie systemy operacyjne? Na kompie i na telefonie?
Komputer to windows 10 a telefon Android 9
Na komputerze: Start -> Uruchom -> cmd (enter)
Wpisujesz polecenie ipconfig i tam szukasz “IPv4 Address”
Na telefonie: Ustawienia -> Informacje o urządzeniu -> Status
Sprawdź te informacje w momencie, gdy oba urządzenia będą włączone i podpięte do Twojej sieci.
Nie mam czegoś takiego mam Telefon- informacje ->Stan
@anon41799040
Okej a zatem na IPv4 Address jest inny niż na telefonie. Na telefonie wszedłem w ten stan i miałem napisane “Adres IP” poniżej jakieś fe80… i adres ip inny niż na komputerze, co dziwne wyłączyłem i włączyłem wifi w telefonie i następnie jeszcze raz wszedłem w ten stan od początku to był on jeszcze raz inny niż ten co był poprzednio. 1 raz 192.168.0.101 ; 2 raz 192.168.0.100
Masz jakiś pomysł co z tym?
Jeśli są różne adresy, nie powinno rozłączać WiFi - zatem problem leży gdzie indziej.
Ale… na pewno sprawdziłeś w momencie, gdy oba urządzenia są włączone i podpięte do Twojej sieci?
Tak. Ale mi się wydaje że tu problem jest w tym adapterze bo gdy jest on odpięty od prądu i zrestartuje wifi to sieć działa na telefonie i komputerze.
Nie wiem nie znam się, ale wg. mnie to nie znika wifi tylko telefon widzi wifi tylko nie widzi tego że internet jest.
Ustaw na komputerze i na telefonie stałe adresy IP. Jak to zrobić - znajdziesz poradniki w sieci.
@anon41799040 A nic nie popsuje? https://www.download.net.pl/jak-ustawic-staly-adres-ip-komputera-w-sieci-lokalnej-wlanlan/n/11900/
Nie popsujesz. Ostatecznie możesz zawsze wrócić do trybu automatycznego.