Witam. Połączyłem kabelkiem USB kamerę Sony DCR-SR32z komputerem w celu transferu plików. Niestety pojawia mi się komunikat że Urządzenie nie działa prawidłowo. Nie wiem w czym jest problem i jak go rozwiązać. Kamera jest starszego typu, czyżby nie współpracowała z Win 10? Co z tym zrobić.
Nie jest to wykluczone! Bywa, że nie współpracuje z systemem 64-bitowym, a z 32-bitową “dziesiątką” jest OK. Chodzi oczywiście o sterowniki starszego sprzętu. Gdy jest podłączona sprawdź systemowy Menadżer Urządzeń. Pewnie znajdziesz tam żółty znaczek przy pozycji związanej z tym sprzętem.
Z reguły takie urządzenia wykrywane są jak pendrive, gdy w ustawieniach kamery przełączy się USB na tryb MSC lub UMS.
Takie coś też znalazłem:
https://forum.pcformat.pl/jak-zgrac-video-na-komputer-sony-DCR-SR32-t?page=2
ostatni wpis przeczytaj.
Sprawdziłem MENU kamery. Jest tam jedynie opcja KOMPUTER ale po jej wybraniu pojawia się komunikat by sprawdzić połączenie z komputerem mimo że mam urządzenia połączone kabelkiem. Nie widzę żadnych innych ustawień dotyczących USB. Zajrzałem na podany powyżej link, jednak u mnie MENU wygląda całkiem inaczej niż w podanym tam przykładzie.
Kabel masz oryginalny od kamery? Nie jest zbyt długi? Próbowałeś podłączyć do tylnych gniazd komputera?
A takie ustawienia masz?
"Change USB Connect Setting and USB LUN Setting of the camcorder. (Only for camcorders released after 2011.)
Follow the steps below to change settings.
Change MENU - Setup - USB Connect Setting - Mass Storage.Change MENU - Setup - USB LUN Setting - Single."
Kabel nie jest oryginalny, był dokupywany, chyba z 1 metr ma. Sprawdzałem połączenie na wszystkich portach USB w moim laptopie i wszędzie to samo. Menu w kamerze mam w języku polskim, przejrzałem je ale nie widzę tam ustawień USB, jedynie Komputer.
U mnie na przykład komputer w ogóle nie widzi dysku zewnętrznego na metrowym kablu, a na takim co ma 20 cm już działa.
Chętnie bym to sprawdził tylko skąd ja wezmę taki krótki kabelek?
To jest mini czy micro usb?
Dokładnie taki haj ten:
ale dziwactwo
Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł by rozwiązać mój problem?
Wypróbował bym może inny kabel np. o innej długości. Może ktoś dać linka do takiego kabelka?
Mam jeszcze pytanie odnośnie obsługi karty Memory Stick w tekl kamerze… W instrukcji piszą że można na kartę nagrywać obrazy nieruchome. Czy to znaczy że na kartę nagram tylko zdjęcia zrobione kamerą a filmów już nie?