Po wymianie dysku zainstalowano mi Windows 10 Pro, mam klucz cyfrowy do Windows 10 Home. Nie mogę ściągnąć instalki ze strony bo tylko są do wyboru Windows 10 (jak nagrywam to jest to wersja Pro), Windows 10 Home Single Language i N. Jak mam wrócić do Win 10 Home?
Windows 10 i 10 pro jest na tym samym obrazie, odpowiednia wersja instaluje się na podstawie klucza.
Co to jest klucz cyfrowy?
Cyfrowa wersja klucza jest taka, że jest on zapisany na kompie a nie mam go fizycznie i instalując wersje Home automatycznie sobie go pobierze, tylko nie mogę pobrać instalki wersji Home, jest tylko Home Single Language po angielsku. Czy po zainstalowaniu tej wersji bez problemu można przejść na polski?
To nie jest wersja cyfrowa, tylko producencki oem. To znaczy, że masz licencję na windows 10 pro.
Możesz zainstalować od razu polski system. Jak masz już zainstalowany, to możesz zrobić inplace upgrade, czyli z poziomu systemu instalujesz jeszcze raz np. najnowszą kompilację jako upgrade. Będziesz miał wtedy po polsku, system zwróci informację, że po zainstalowaniu nie będzie możliwy powrót do obecnego języka.
Po kliknieciu dowiedz się więcej wyskakuje rozwiązanie, że trzeba zainstalować na nowo Windows 10 i przekierowuje mnie do pobierania instalki Win 10 i chce pobrać to klikam Win 10 (pobiera mi wersje Pro i taką instaluje) jest jeszcze Win 10 Home Single Language i N
Nie wiem czy rozumiem. Kupiłeś laptopa z windows 10? Masz naklejkę? Jak tak, to powinien być klucz wpisany na płycie głównej, a przy instalacji systemu, nawet nie powinno być pytania o klucz. Skoro w serwisie (czy gdzieś indziej) zainstalowano wersję 10 pro, to znaczy, że system sobie nie sczytał klucza z płyty, a to sugeruje dwie możliwości:
- nie masz klucza na płycie
- został zainstalowany system z jakiejś innej puli licencji, np. partner, msdn
Podaj więcej informacji. Zacznij od tego, co to jest za komputer.
Może tak da radę - jeśli masz przeglądarkę Firefox - zainstaluj dodatek User-Agent Switcher.
Na prawo od pola wyszukiwania pojawi się niebieska ikona globu. Zmień tam system operacyjny na np. Linux. Potem wejdź na stronę http://www.whoishostingthis.com/tools/user-agent/ i sprawdź czy ta zmiana została wykryta.
Uruchom ponownie przeglądarkę, sprawdź jeszcze raz czy nadal system ustawiony jest na linuks i wtedy wejdź na stronę pobierania Microsoft. Sprawdź czy da się pobrać obraz odpowiedniej wersji systemu.
Dell Inspirion 3737, przy zakupie był Windows 8, następnie przeszło na wersje 10, teraz przy wymianie dysku zainstalowało wersje 10 Pro, a mam klucz ten cyfrowy na wersje Home, taka jak miałem przed wymianą dysku
Ściągnij nową kompilację win 10 i zainstaluj, jak nie grzebałeś na płycie, to powinien się zainstalować 10 home i aktywować bez problemu. W przypadku 8 i 10 możesz to zrobić płytą/iso z retail, jakbyś miał della z 7, to win 7 musiałbyś instalować od della, retail nie przejdzie.
możesz też uruchomić z płyty dystrybucję linuxa w wersji live, w przeglądarce wpisać windows 10 iso download, powinny na pierwszym miejscu wyświetlić się linki do stron microsoftu, wtedy normalnie pojawia się wybór czy chcesz pobrać anniversary czy creators update. wybierzesz sobie potem windows 10 - język, pobierzesz iso, a wersja home czy pro powinna się zainstalować automatycznie, pewnie będzie wymagane połączenie z internetem, ale tu już nie jestem pewny
u mnie z poziomu windows xp / firefox działa z tego linku:
https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10ISO
A po co ma uruchamiać live linuxa do pobrania obrazu, skoro może to zrobić z pirackiego systemu, jaki obecnie posiada?
nie piracki tylko nie aktywowany. To różnica.
Bzdura z tym, że nośnik musi być od producenta OEM - wystarczy instalacja z retaila i dorzucenie certyfikatu.
Ściągasz Windows 10 Media Creation Tool i za jego pomocą ściągasz nośnik do Windows.
Na płycie są obie wersje a tylko klucz je aktywuje. Zainstaluj a klucz powinien sam zaciągnąć z UEFI.
Zawsze możesz też skorzystać ze strony https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/