Win 7 - brak dźwięku


(Hopasek) #1

Witam, mam taki problem że w ogóle nie mam dźwięku na komputerze.

Gdy mam właczoną muzyke system wykrywa że ona leci lecz nie słychać jej.

9OJDiPN.jpg

 

Sterowniki win 7 zainstalował mi automatycznie.

 

Płyta głowna to :

ASRock

G41M-VS3.

 

Win 32 bit.


(JNJN) #2

ftp://download.asrock.com/drivers/Intel/Audio/VIA_Win7-64_Win7_Vista64_Vista_XP64_XP_2K(v7700d).zip

 

Rozpakuj do katalogu na dysku i instaluj.

 

Stery masz na płycie CD do płyty.

 

Wgraj najpierw stery do płyty i restart kompa.

 

ftp://download.asrock.com/drivers/Intel/INF/INF_Win7-64_Win7(9.1.1.1020).zip


(Hopasek) #3

Zainstalowałem - dalej brak dźwięku.


(XMan) #4

Zainstaluj

 

Chipset :

http://66.226.78.22/downloadsite/drivers/Intel/INF/INF_Win7-64_Win7(9.1.1.1020).zip

Uruchom ponownie komputer…

W razie problemów pomiń.

 

Windows 7 Service Pack 1 :

http://download.microsoft.com/download/0/A/F/0AFB5316-3062-494A-AB78-7FB0D4461357/windows6.1-KB976932-X86.exe

Uruchom ponownie komputer…

 

Sterowniki Audio :

http://66.226.78.22/downloadsite/drivers/Intel/Audio/VIA_Win7-64_Win7_Vista64_Vista_XP64_XP_2K(v7700d).zip

 

Tylko te kodeki :

http://www.dobreprogramy.pl/KLite-Mega-Codec-Pack,Program,Windows,18588.html

 

Jeżeli sterowniki są w ZIP-ie to musisz je wypakować do Nowego folderu, wyszukać plik Setup

kliknąć na niego, zainstalować i uruchomić ponownie komputer…


(JNJN) #5

To sprawdź na słuchawkach na tylnym zielonym gnieździe.

 

Sterownik zainstalował się poprawnie?

 

Pokaż menadżer urządzeń z rozwiniętą gałęzią kontrolery dźwięku… - screen.

 

Pokaż screen z  Dźwięki, zakładka Odtwarzanie.


(Hopasek) #6

Tutaj screany

XoSLHit.jpg

IFcOvV4.jpg

 

zaraz zrobie to co kolega wyzej radzi


(JNJN) #7

W/g systemu wszystko OK.


(Hopasek) #8

a jest możliwość że mam spaloną karte dźwiękową?

Jeśli tak jest to wystarczy że kupie zewnętrzną karte dźwiękową i będzie dźwięk?


(JNJN) #9

A wcześniej co się działo z dźwiękiem?

 

Sprawdzałeś na słuchawkach?

 

Masz podłączony panel przedni?


(Hopasek) #10

tak, mam podłaczony przedni panel, na nim też nie ma dźwięku, chyba kupie jakąś zewnętrzną karte dźwiękową.


(JNJN) #11

Nie odpowiedziałeś na wszystkie pytania.

 

Może to być: uszkodzenie głośników, problem regulacji w sterowniku dźwięku, uszkodzenie gniazda/d karty lub samej karty,inne.


(Hopasek) #12

Tak, sprawdzałem również na słuchawkach, wydaje mi się że spaliła mi się karta dźwiękowa, a jeśli kupie zewnętrzną będzie normalnie dźwięk?

np taką:

http://allegro.pl/ak103a-zewnetrzna-karta-dzwiekowa-5-1-7-1-spdi-usb-i4112987123.html


(Chojinka) #13

nie wiem co tam się stało że brakuje ci dzwięku bo nie potrafisz napisać konkretnie, czy dzięku brak po formacie, po burzy czy po imprezie?

mimo wszystko, jeżeli masz gniazdo wolne na płycie to kup coś takiego:

http://allegro.pl/nowa-karta-dzwiekowa-sound-blaster-live-ct4830-gwr-i4068970339.html

http://creative.strefamarek.allegro.pl/creative-sound-blaster-5-1-vx.html

http://allegro.pl/nowa-sound-blaster-audigy-sb0090-eax-hd-5-1-fvat-i4121742799.html

chyba że bardzo ci zależy na jakimś bublu.