Chciałem dzisiaj uruchomić komputer, lecz poza czarnym ekranem po ekranie powitalnym nie było nic. Żadnego kursora, żadnego pulpitu, nie działały Ctrl+Alt+Delete nic. W ciągu ostatniego tygodnia poza instalacją 2 gier: Tomb Raidera oraz SimCity, oraz aktualizacji systemowej [z wczorajszego wieczora] nie było nic. Dodam, że tryb awaryjny działa.
To ostatnie przykuło moją uwagę, problem z aktualizacją, próbowałem rozwiązać samodzielnie - skorzystałem z opcji przywracanie systemu, wybierałem kilka różnych punktów przywracania, nic nie podziałało. Znalazłem w internecie nt. “Black Screen of Death” próbowałem kilka metod, też nie podziałało nic.
W akcie desperacji odinstalowałem sterowniki do karty graficznej. O dziwo zadziałało, komputer uruchomił się, jednak jak zainstalowałem sterowniki ponownie problem wrócił. Zrobiłem to samo, ale ze zaktualizowanymi sterownikami, ekran dalej czarny był.
Pomysły mi się wyczerpały dlatego zgłaszam się do ekspertów. Pomożecie?
Mógłbyś zainstalować jakąś dystrybucję Linuksa, np. Ubuntu, a na niej sterowniki własnościowe AMD i odpalić jakąś grę. To w celu potwierdzenia, że to nie wina karty.
Spróbować można też instalacji nakładkowej systemu/naprawy przy pomocy płyty instalacyjnej.
Winny jest tylko i wyłącznie sterownik GeForce zainstalowany przez Windows Update z listy opcjonalnych aktualizacji.
Wejdź w Windows Update po lewej na samym dole okna wejdź w zainstalowane aktualizacje i odinstaluj aktualizacje sterownika GeForce. Po tym restart i zainstaluj ponownie swoje sterowniki ForceWare.
pawko_86, to akurat nic nie pomoże, człowiek napisał, że już to zrobił, ale odinstalowanie KB2670838 może pomóc. Chociaż po próbach przywracania systemu, to nie wiadomo jak wygląda historia aktualizacji. Winne są zmiany w Direct X.
Sterowniki przeinstalowywałem 3 razy: z płyty, starsze [12.3], oraz najnowsze [13.1], za każdym razem czarny ekran był. Aktualizacji KB2670838 nie posiadam na liście w Windows Update, natomiast IE to zakładam, że mowa nt. Internet Explorera 10 nie posiadam, mam Mozille.