Witam,
Jakis czas używałem komputera w trybie: uśpienie-on- uśpienie-on, wczoraj komputer przestał reagować na próby wybudzenia, po resecie uruchomiła się automatyczna procedura naprawy.
Po uruchomieniu systemu kilka aplikacji działających w tle jak dropbox zasypało ekran komunikatami o braku albo uszkodzonym pliku dwrite.dll. Firefox po wyświetleniu dwóch komunikatów o zatrzymaniu pracy aplikacji zaczyna normalnie działać, w przeciwieństwie do Outlook i Faktura, po próbie uruchomienia pokazują jeden komunikat appcrash i nie uruchamiają się.
Do tej pory próbowałem z komendami sfc i dism, sfc wykrywa błędy ale nie jest w stanie ich naprawić, przy dism restorehealth pojawia się błąd 87.
Systemowe narzedzie do naprawy dysku, też nic nie zmienilo.
W trybie awaryjnym próbowałem naprawić narzędziem aio repair tool od tweaking, też nie pomogło.
Wszystkie dostępne aktualizacje zainstalowane.
Ostatnia kopia zapasowa 05.2020 ostatni obraz systemu 09.2019.
Mielibyscie moze jakiś pomysł jak przywrócić do działania te programy ?
Istnieje szansa wykorzystując kopie zapasową automatycznie przywrócić/naprawić pliki systemowe nie tracąc postępów pracy z ostatnich 12 miesięcy?
Pani Toono pewnie poprosi o raport z cbs.log
Niby też powstało takie narzędzie ale trzeba umieć go użyć:
W przypadku, gdy zautomatyzowane narzędzie nie może naprawić wszystkiego, ktoś całkowicie za darmo musi przeanalizować wyniki i udzielić prostych instrukcji, jak naprawić wszystko inne, czego narzędzie nie może automatycznie.
Witam i z góry dzięki za odpowiedz,
Co do cbs.log w folderze mam jeden plik cbs i kilka archiwów, zdarzenia z marca związane będą z padniętą kartą graficzna która wtedy wymieniłem.
Żeby jednoznacznie stwierdzić co może być przydatne może wkleję screena
Co do SFCFix już sciągam, ale z tyłu głowy już mam myśl że sam i tak nie podołam
Może ta pomocna dusza miałaby np. dzieci które ucieszyły by sie z np. nowej zabawki
Ależ się przypiął do Wiktora! Do tej pory nie rozumię o co chodzi z tą Panią?
Użycie jest proste jak pie… Raczej na myśli miałeś zinterpretowanie wyników?
Ja tam znałem jedną babkę i (zapewne) @iJuliusz też. Ale ona już się nie udziela.Na pewno nie na DP. Ona to potrafiła oczarować gawiedź i odczyniać uroki… Nie była to jednak Pani Toono!!!
1 polubienie
SFCfix po znalezieniu błedów nie do naprawienia wyswietla błąd : nie można zapisać logfile : error code 13 File may be use
Dawaj raport smart dysku, bo ja już mam podejrzenia
Jest ok, ale dysk odnotował 18 nagłych utrat zasilania, więc jakieś dane z bufora mogły się nie zapisać/zapisać błędnie stąd uszkodzone pliki. Co sprytniejsze programy odbudowały je sobie, a inne… Ja nie widzę dużej nadziei na odzyskanie, ale może koledzy coś wymyślą.
RestoreHealth zostało wprowadzone dopiero od Windows 8. W Win 7 nie istnieje.
Wymianę plików systemowych w Win 7 trzeba robić z poziomu WinRE. Nie zawsze skutkuje bo to tylko wymienia pliki a jak Rejest jest skopany to efekt żadny. No i zajmuje czas.
Tu jest link co trzeba robić.
Opisane dokładnie. Parę razy przeczytać.
Samo czytanie nie wystarczy… Potrzebny ekspert. Tak twierdzi Picasso. @anon44497448 czujesz się na siłach aby temu nieborakowi pomóc?
1 polubienie
A co tam jest za problem. Wejść w WinRE. Wybrać wiersz poleceń. Sprawdzić mapowanie dysków (trik z notatnikiem) i robić co pisze. Są fotki a Picasso prowadzi za raczkę
Nie interesować się logami CBS bo nie będzie wymiany pojedynczych plików a wszystkich jak przy restorehealth.
Ale napisałem że gwarancji nie ma. Rejestr to jedno a drugie to to ze wymiana plików nastąpi lokalnie. Albo z zapasowej kopii albo z dysku instalacyjnego (zaleze jak do WinRE sie wejdzie).
Jak tam pliki będa uszkodzone to wymiana polegać będzie - złe na złe.
W Windows 10 pliki przy Restorehealth sa kopiowane z serwerów microsoft.
To jest Win 7. Nieobsługiwany system.
Nie łam swojej zasady: CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM!
Niezbyt wyrażnie napisałem?
I żaden CBS.log nie pomoze jak nie posiadasz dostępu do dokładnej kopii uszkodzonych plików, Identycznych jak te na komputerze Pełna zgodność.
Widzę ze dalej nie rozumiesz o co biega.
Pisz tak by cię zrozumiano.