Win 7 Ultimate a Creative Inspire T6100


(Mateuszsobieski) #1

Witajcie!

Zakupiłem dzisiaj głośniki Creative Inspire T6100 5.1.Zauważyłem jednak, że 3 głośniki (centralny i tylne) nie działają. Na pewno są okej, bo przy wyciąganiu z karty muzycznej wejścia głośników jest charakterystyczny "chark". Moja karta muzyczna to Creative Sound Blaster, oczywiście, zmieniłem ustawienia w opcjach sterownika Creative. Proszę o pomoc!


(minox) #2

Głosników AutoUpdate Ci nie wykryje bo niby jak, podaj dokładny model SoundBlaster którego masz w kompie.


(Mateuszsobieski) #3

http://www.komputronik.pl/index.php/pro ... E_OEM.html - o ta :slight_smile:

To tak - przy konfiguracji sprzętu i ściągnięciu najnowszych sterowników przez 7, w konfiguracji jest wszystko dobrze, a znowu przy Winampie czy WMP już grają tylko trzy (przednie i subwoofer).


(minox) #4

Ta karta oficjalnie nie bardzo wspierana jest przez Windows 7 bowiem to tak naprawde stary dobry (wróć nieudany) Live 24-BIT z eepromem aby Audigy było w systemie. Spróbuj sterowników ASIO dla Winampa Ja na swoim AU2 nie mam tego problemu, działają wszystkie. Spróbuj także zmienić w Audio Console na Stereo Surround i ustaw ciut więcej na tył lub daj CMSS2 i wtedy sprawdź.


(xomo_pl) #5

grają 3 gdyż słuchasz utworów/ogl filmy które nie mają dżwięku 5.1 .

Odtwórz materiał z dzwiękiem 5.1 to wszystkie głośniki będą chodziły....


(Mateuszsobieski) #6

minox - gdzie mogę znaleźć takie opcje? Szukam i szukam i znaleźć nie mogę :slight_smile:

zomo_prl - prześlesz na mój email jeden przykładowy plik (jeśli taki masz)? mój email to: mateuszsobieski@op.pl


(janki111) #7

myślę, że tak:

1) zainstaluj kodek AC3filter i ustaw tam 5.1

2) w ustawieniach karty dźwiękowej wybierz 5.1 i (przynajmniej u mnie tak jest) zaznacz opcję wypełnienie głośników (powinno zadziałać)


(minox) #8

consolez.th.jpg

Tak to wygląda u mnie, a co do Kodeka ACC to nie jest on potrzebny do uzyskania dzwięku 5.1 przy mp3 w kartach Creative. Służy ku temu wbudowany kodek plus odpowiednie ustawienia (widać na screenie).

ps. Podaj mi też spis aplikacji Creative jakie masz w systemie zainstalowane.


(xomo_pl) #9

niestety, nie mam teraz nic z 5.1 ale poszukaj w goole, napewo coś znajdziesz :slight_smile:


(Mateuszsobieski) #10

Okej, sam problem się rozwiązał, nie wiem jakim cudem :slight_smile: Dziękuję wszystkim za pomoc :slight_smile: