Win 7x64 HP gdzie ukryty administrator

Win 7 x64 HP PL legal, upgrade na Vista HP, PC (3 lata)

posiadam konto administratora A (założone przy instalacji systemu),

oraz konta użytkowników z ograniczeniami B, C, D (założone później)

wszystkie konta oczywiście z hasłami,

naczytałem się 32 helpy o kontach użytkowników i wiem nie wiele więcej niż przed czytaniem.

więcej tam o bezpieczeństwie niż o ukrytym koncie administratora.

Bedąc na koncie ograniczonym B ( cały czas )

wykonuję:

Start/Panel…/Konta użytkowników/Zarządzaj innym kontem:

tu pytanie o hasło administratora; podaję hasło administratora A i co widzę…?

konto A ( administrator ), konta użytkowników z ograniczeniami B,C,D oraz konto ukryte Gość,

Gdzie jest UKRYTE konto administratora ??? ( czy jest to jakiś inny administrator niż A? )

Czy dotyczy ono (to ukryte) tylko systemów Win 7 Pro i wyższych?

Start/wiersz polecenia: netplwiz/Enter… też nie widzę ukrytego konta administratora.

Dodatkowo nie widzę konta Gościa.

Start/wszystkie programy/Akcesoria/(prawy klik) na wiersz polecenia/uruchom jako administrator

podaję hasło do konta A ( administrator ):

C:\Windows\System32\>

czy po wpisaniu “net user administrator /active:yes” Enter

…zobaczę wreście ODKRYTE konto administratora, zobaczę jego nazwę, ma jakieś hasło ???

…czy jak wpiszę później “net user administrator /active:no” ukryje się moje konto administratora (A)???

…czy to ukryte konto administratora jest do czegoś potrzebne w Home Premium? czy może pozostać ukryte

i wszystko będzie O.K.?

Proszę o pomoc bardziej doświadczonych forumowiczów.

Uczeń Franek

Nie rozumiem. To nie jest sprawa Win 7. We wszystkich jest jednakowa zasada - tak jak w XP.

Jak przy instalacji nie stworzysz Administratora to jest jeden użytkownik - nazwa którą pisałeś i to jest użytkownik jak ty mówisz “administrator ukryty”

Jeżeli po instalacji tworzysz Administratora i użytkowników to już tak masz. Nie masz ukrytego

bo to są tylko prawa.tzn możesz tworzyć wielu użytkowników na prawach administratora.

Nie wiem czy zrozumiałeś ? Administrator systemowy jest jeden (jako “administrator” lub jak nazwałeś “Administrator nazwa użytkownika”. Użytkowników na prawach administratora wielu.

Chyba że chcesz zrobić coś takiego że będziesz miał na liście:

Administrator

Wacek Administrator

Jolka

Kaczka

itd.

To można ale trzeba ręcznie dopisać rejestr ale to ci nic nie da bo aba mają te same prawa

lepiej stworzyć użytkownika z prawami administratora

Witaj.

czy po wpisaniu “net user administrator /active:yes” Enter

…zobaczę wreście ODKRYTE konto administratora, zobaczę jego nazwę, ma jakieś hasło

TAK > nazwa Administrator > hasła brak

…czy jak wpiszę później “net user administrator /active:no” ukryje się moje konto administratora (A

NIE - lecz ukryje się konto Prawdziwego administratora

…czy to ukryte konto administratora jest do czegoś potrzebne w Home Premium? czy może pozostać ukryte

Jest potrzebne do wykonania wszystkich działań, do których nie ma dostępu Twoje konto A. które posiada tylko uprawnienia administracyjne mimo, że nazywa się Administrator.

Konto prawdziwego administratora, powinno być ukryte.

Wszystko będzie OK. Pozdrawiam

ad. AjWi,

O.K. i to jest odpowiedź (konto super Administratora powinno być ukryte),

Ale,

skoro tak łatwo jest odkryć konto super Administratora (net user administrator /active:yes)

oczywiście znając hasło do “normalnego” administratora A,

… to czy po odkryciu konta super Administratora może lepiej założyć mu jekieś skomplikowane hasło???

co wtedy z warunkiem “uruchom jako administrator” ? Jakim hasłem mam się posłużyć

Super Administratora czy “zwykłego” administratora ( w moim przypadku A )???

Przepraszam, że tak drążę ten temat, chciałbym poprostu dobrze to wszystko zrozumieć.

Uczeń Franek.

Używasz konta z uprawnieniami administratora i nie ma powodu podnoszenia sobie uprawnień. Konto prawdziwego administratora powinno być ukryte i nie należy z nim kombinować. Służy do wykonania czynności, dla których konto A nie ma uprawnień.

Zachowaj taki układ dla własnego bezpieczeństwa i pewności, że zawsze możesz wykonać jakąś czynność na koncie wyższej rangi.

Konto super admin ma domyślnie wyłączone UAC i parę innych rzeczy. A tak poza tym jest to takie samo konto z takimi samymi uprawnieniami jak każde konto z uprawnieniami administracyjnymi należące do grupy “Administratorzy” :slight_smile:

Więcej w przystawce secpol.msc

ad Wioletka,

… zrobiło się sympatycznie,

… zaczynam wiele rozumieć z tych wyjaśnień, o których piszecie, jak i z tego wszystkiego co czytam w necie, lecz

w dalszym ciągu nie rozumię po co na moim PC domowym, gdzie ja mam konto administratora A i mam dla pozostałej rodziny założone konta ograniczone C,D,E, miałabym zakładać drugie koto administratora AA i jeszcze jedno hasło.

Na koncie ograniczonym B pracuję ja. Każdy ma oczywiście swoje hasło (bardzo mocne).

Z mojego konta B instaluję co potrzeba i.t.d. ( ja znam hasło do konta administratora A rodzina nie).

W ogóle na koto A właściwie nie wchodzę ( od instalacji Win 7 i zakładania z niego kont dla rodziny ).

Z konta administratora AA zakładam kota ograniczone BB, CC, DD z hasłami ( tak dużej rodziny nie mam ).

Pytanie zasadnicze ( już nie o SuperAdmina ). PO CO JEST GRUPA ADMINISTRATORÓW, z których każdy ma osobną grupę kont z ograniczeniami ( i czy musi ). Czy jeżeli grupa administratorów jest większa to bezpieczeństwo komputera domowego rośnie???

Pozdrawiam wszystkich cierpliwych udzielających mi odpowiedzi.

Niech moc Waszych komputerów rośnie a bezpieczeństwo ich będzie nie do przełamania.

Dziękuję Uczeń Franek.

przeczytaj sobie tutaj

http://www.vista.pl/artykuly/12781_jak_ … ws_7_.html

To o czym mówisz nie jest do normalnego użytku

Dla ciebie nie ma tego konta.

Jak nie stworzysz kont to masz jednego użytkownika. To nie jest administrator ani nie-administrator tylko użytkownik z pełnymi prawami.

Po 1. Standardowy użytkownik, tworzony po instalacji należy do tej samej grupy uprawnień co konto - jak wy to zwiecie super-administratora:

22771135.png

A po 2. uprawnienia w systemie Windows są główne nadawane grupą a nie poszczególnym użytkownikom:

89246684.png

I tyle dla ścisłości… :lol:

ad. SunriSebi,

temat się rozwija. każda, nawet najmniejsza wiadomość coś jednak wnosi.

… dzięki za link, oraz

za przykładowe okna.

Link przeczytałem, ciekawy,

okienka też, ale chyba dotyczą wyższych wersji Win 7, czyli Pro i Ult,

na HP w odpowiednich okienkach nie można tego znaleźć.

Pozdrawiam i zazdroszczę wyższej (od HP) wersji Win 7 (tym bardziej ang.),

Uczeń Franek.

Pomimo braku w wersjach “niższych” odpowiednich narzędzi konfiguracyjnych (secpol.msc) nie zmienia to faktu że uprawnienia są nadawane standardowo grupą. W wersja HP także można manipulować tymi uprawnieniami tylko trzeba się troszkę napocić. Jak zadasz konkretne pytanie to postaram Ci się wyczerpująco opisać możliwość zmiany ustawienia uprawnienia w twojej wersji systemu.

Pozdrawiam.

ps. prezentacyjne focie wykonane w Windows 8 DP :lol: