Win 8.1 - skalowanie obrazu na drugim monitorze

Będę wdzięczny za pomoc z następującym problemem:

posiadam laptop (1920x1080, Intel HD 4600) i monitor Iiyama Prolite e2273hds (1920x1080) - monitor podłączony przez displayport (przejściówka  HDMI) w trybie rozszerzonego pulpitu. Obraz na monitorze jest lekko “rozmyty”.

O ile w przypadku części aplikacji można to rozwiązać (właściwości-zgodność) o tyle w niektórych aplikacjach (np. chrome) nie przynosi to żadnego efektu. Ponadto zauważyłem, ze problem nie dotyczy tylko aplikacji, ale i sytemu (np. przeciąganych okien), występuje również wtedy, gdy włączę tylko jeden ekran (monitora zewnętrznego) - wtedy wszystko jest nieostre. 

Jako że korzystanie z dwóch monitorów jest mi bardzo potrzebne proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.

Masz zainstalowane w systemie najnowsze wersje sterowników? Sprawdź w “Panel sterowniczy grafiki i mediów Intel” w trybie zaawansowanym zakładki Urządzenia wyświetlające > Wiele urządzeń wyświetlających i Media > Skalowanie obrazu. Może tam jest coś namieszane.

niestety, zmiana ustawień karty nie wpływa na jakość obrazu na drugim monitorze. Natomiast rozwiązałem problem z Chrome (wystarczyło zainstalować wersję x64 by zmiana ustawień aplikacji przyniosła pożądany efekt