Win XP - instalacja - VHD czy VirtualBox

Witam,

mam nowy laptop z wgranym windowsem 7 i od jakiegoś czasu chcę wgrać win xp, który mam na płycie (oryginalny) tylko nie bardzo wiem czy opłaca mi sie zawalać BIOs i BOOT Windowsem XP czy nie lepiej zainstalować go pod VirtualBox’em.

Jeśli opcja pierwsza to na VHD żeby nie bezpośrednio na partycji systemowej, a jeśli opcja 2 to czy nie zaważy to na wydajności?

Win XP chce głównie do starszych gier, które nie ruszają pod win7, np. Rayman 2 i Rayman M

Proszę o możliwie najszybszą odpowiedź :smiley:

A czy jest możliwość takiej instalacji?

Na VB sobie raczej nie pograsz.

Hmm… No na VirtualBox’ie raczej nie.

Windows 7 mam możliwość utworzenia dysku VHD więc chyba idze:/

A co z boot’em i BIOS’em nie zepsuje nic?

XP nie zainstalujesz na VHD. W win7 utworzysz dysk VHD ale instalator XP go nie “uwidzi”.

bootowanie się zepsuje

http://www.dobreprogramy.pl/n33trox/Ins … 24440.html

zależy jaki masz mocny komputer i czy z virtualizacją to gry mogą działać np w virtualboxie

procek 2 * 1.65Ghz

4gb RAM’u (mogę dołożyc pendrive Readyboost 4gb)

Grafa AMD Radeon HD 6320

Obawiam się co do procka

Chodź taki rayman m i r2 ma wymagania procek 600-800Mhz :smiley:

Dodane 28.09.2012 (Pt) 22:13

Dobra, jednak niezależnie do tego czy da się grać czy nie zostanę przy VirtualBox’ie. Zastanowię się jeszcze tylko nad kupnem Win8:)

Mam na xp psx i Rayman 1995, Rayman 2 śmiga z obrazu bin cue. Na laptopie z win 7 64 bit też na tym samym wgranym psx chodzą te gry, lecz z lekkim zacinaniem. Zastanawiam się, jak by szło, gdyby to był win 7 32 bit, czy by szło tak, jak na pc z xp. Choć to cuda świata uzyskać bios z konsoli playstation 1, nagrać sobie kopie z oryginalnych gier na format bin, to mi na xp lepiej się gra na pc. Mam nawet grę na dwa joysticki. Pomyśl dobrze, bo może nie musisz instalować xp.

Czytałem że idzie je jakoś symulować na win7 Ale xp i tak chciałem instalować. problem polegał na tym ze nie wiedziałem jak się bardziej opłaca.

readyboost rozwiązał problem;)