Najwidoczniej twój Bios nie obsługuje dużych dysków (max 137 GB z czego widzi tylko 128 GB). Być może należy zaktualizować Bios. Zanim zaczniesz bawić się Biosem popatrz nato, może pomoże:
otwórz edytor rejestru (kliknij Start | Uruchom i wpisz Regedit), odszukaj klucz “Hkey_Local_Machine\System\ CurrentControlSet\Services\atapi\Parameters” i utwórz w nim parametr EnableBig-Lba z wartością 1.
masz starego biosa, mi też mówili jak kupowałem 250 że mogą być wyświetlane mniejsze parametry co jest winą nieaktualnego biosa,
to jest sklep a nie serwis, oni tylko sprzedają i nie chcą się podejmować wymiany biosu ponieważ jest to dość ryzykowna operacja na starych kompach, jedyne co mi poradzili to to że jak nie będzie widoczne 250 to wymienią mi dysk na mniejszy :roll: Jednak na szczęście wszystko jest w porządku
Sprobuj tak, jeżeli to windows XP, zainstaluj SP2, potem ze strony ************ - sciagnij smart xp 2005, włącz opcje obsługa dysków > 138 GB, potem sciagnij partition Magic i utwórz partycję, powinno zadzialac.
Miałem ten sam problem kiedy zakupiłem dysk seagate 250GB, ale szybko uporałem się z tym problemem. Poszukaj w necie programiku który zmieni sposób adresowania sektorów dysku twardego czyli LBA. Gdzieś mam takowy programik, jak znajdę to zapodam linka do niego.