Win11 24H2 działał, ale boom! Nie wstaje! :O

Witam!
Temat o priorytecie wysokim!
Jak w temacie!
Sprawdzałem, czy wszystkie programy i gry mi działały. No super, wszystko mi działa po aktualizacji do Win11 24H2. <3
Sprawdzałem grę trackMania Original. Po uruchomieniu skrótu, gra wymagała bibliotek systemu sprawdzania legalności. Dobrze, skoro muszą być, to muszą. Klikam na „Tak” i restart, po czym :frowning: :frowning: automatyczna naprawa i nieudana. :open_mouth: :frowning: Robi się bootloop i to samo.

:frowning: Nie chcę Formata! Uruchomiłem to narzędzie z pendrive’a, na którym mam 24H2. No i to samo. Wygenerował jakiś log, ale z tego stresu już go nie znalazłem, bo nie pamiętam ścieżki. :frowning:

Co kurcze mogę zrobić? Nie chcę reinstalacji Windowsa. Wszystko mi chodziło 5 lat prawie bez większych zgrzytów.

Potrzebny komp i Win do filmików na YT. Co teraz?

Z góry dzięki Wam za pomoc!

Dawno dawno temu w odległej galaktyce … kiedy użytkownicy PCtów cieszyli się legalnymi grami działającymi pod Windows 7 pewien brzydki lord M$ postanowił popsuć zabawę i wydał poprawkę uniemożliwiającą działanie zabezpieczeń programów/gier działających w trybie jądra systemu. Lord M$ po prostu uznał, że to są niebezpieczne rootkity. Od tej pory tych gier nie dało się uruchomić na Windows 7 i wszystkich później wydanych systemach. Ale dobrzy rycerze Jedi postanowili wydać poprawki do gier usuwające takowe zabezpieczenia i od tej pory można było w nie grać długo i szczęśliwie.

Nie pisz głupstw, bo komp mi potrzebny!

Ważny plik rozruchowy d:\windows\system32\drivers\sfsync02.sys jest uszkodzony.

Akcja naprawy: Naprawa pliku
Wynik: Niepowodzenie. Kod błędu = 0x57
Czas operacji = 1625 ms

Akcja naprawy: Sprawdzanie i naprawianie integralności plików systemowych
Wynik: Niepowodzenie. Kod błędu = 0x57
Czas operacji = 1109 ms

?? Co z tym?

Na Elektrodzie znalazłem to:

Jest to sterownik od systemu antypirackiego Starforce. Istnieje aktualizacja tego sterownika, ale jak na ten moment to chyba zostaje usunięcie go. Załaduj gałąź rejestru C:\Windows\System32\config\SYSTEM z jakiegoś systemu live lub innego komputera i
zlokalizuj sterownik w CurrentControlSet\services i usuń cały klucz. W razie czego zrób kopie.

Pukpuk! To jest to całe zabezpieczenie!

Jak tego g. się pozbyć? Mam dostęp do Kubuntu.

Używając jakiegoś Windowsa PE usuń sterownik tego zabezpieczenia a jeszcze lepiej dodatkowo usuń wpis w rejestrze. Po wydaniu poprawki blokującej rootkitowe zabezpieczenia gier producenci zaczęli wydawać poprawki usuwające takowe - poszukaj. Ja sam mam kilka takich starych gierek, które oryginalnie by nie działały.

Mam instalkę Win11. Po zbootowaniu „Napraw Komputer” i w CMD Regedit? No ale to wtedy to rejestr PE będzie, nie Windowsa na dysku.

Usunąć xcały plik sfsync02.syys?

Musisz mieć edytor rejestru, który będzie potrafił edytować nie tylko swój macierzysty ale też wskazany na innym dysku (systemie). Powinny być na DP.

Po wszystkim nie zapomnij zrobić kopii zapasowej systemu.

No kurcze, siedzę i milczę…

Poradziłem sobie sam i system działa!

Mam nadzieję, że dobrze postąpiłem, ale usunąłem pliki:
sfdrv i liczba.sys
sfhip i liczba.sys
sfsync i liczba.sys
…no i jeszcze jeden ze StarForce

Potem wpisy rejestru:

HKLM\System\CurrentControlSet\Services\sfsync03
HKLM\System\CurrentControlSet\Services\sfhlp02
HKLM\System\CurrentControlSet\Services\sfdrv01

Dobrze zrobiłem? Ma chodzić wszystko, jak było.

Tą głupią TrackManię Original również odinstalowałem, bo to ta gra to wszystko spowodowała!

Ten temat został automatycznie zamknięty 30 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.