Witam!
Temat o priorytecie wysokim!
Jak w temacie!
Sprawdzałem, czy wszystkie programy i gry mi działały. No super, wszystko mi działa po aktualizacji do Win11 24H2. <3
Sprawdzałem grę trackMania Original. Po uruchomieniu skrótu, gra wymagała bibliotek systemu sprawdzania legalności. Dobrze, skoro muszą być, to muszą. Klikam na „Tak” i restart, po czym automatyczna naprawa i nieudana. Robi się bootloop i to samo.
Nie chcę Formata! Uruchomiłem to narzędzie z pendrive’a, na którym mam 24H2. No i to samo. Wygenerował jakiś log, ale z tego stresu już go nie znalazłem, bo nie pamiętam ścieżki.
Co kurcze mogę zrobić? Nie chcę reinstalacji Windowsa. Wszystko mi chodziło 5 lat prawie bez większych zgrzytów.
Dawno dawno temu w odległej galaktyce … kiedy użytkownicy PCtów cieszyli się legalnymi grami działającymi pod Windows 7 pewien brzydki lord M$ postanowił popsuć zabawę i wydał poprawkę uniemożliwiającą działanie zabezpieczeń programów/gier działających w trybie jądra systemu. Lord M$ po prostu uznał, że to są niebezpieczne rootkity. Od tej pory tych gier nie dało się uruchomić na Windows 7 i wszystkich później wydanych systemach. Ale dobrzy rycerze Jedi postanowili wydać poprawki do gier usuwające takowe zabezpieczenia i od tej pory można było w nie grać długo i szczęśliwie.
Ważny plik rozruchowy d:\windows\system32\drivers\sfsync02.sys jest uszkodzony.
Akcja naprawy: Naprawa pliku
Wynik: Niepowodzenie. Kod błędu = 0x57
Czas operacji = 1625 ms
Akcja naprawy: Sprawdzanie i naprawianie integralności plików systemowych
Wynik: Niepowodzenie. Kod błędu = 0x57
Czas operacji = 1109 ms
?? Co z tym?
Na Elektrodzie znalazłem to:
Jest to sterownik od systemu antypirackiego Starforce. Istnieje aktualizacja tego sterownika, ale jak na ten moment to chyba zostaje usunięcie go. Załaduj gałąź rejestru C:\Windows\System32\config\SYSTEM z jakiegoś systemu live lub innego komputera i
zlokalizuj sterownik w CurrentControlSet\services i usuń cały klucz. W razie czego zrób kopie.
Używając jakiegoś Windowsa PE usuń sterownik tego zabezpieczenia a jeszcze lepiej dodatkowo usuń wpis w rejestrze. Po wydaniu poprawki blokującej rootkitowe zabezpieczenia gier producenci zaczęli wydawać poprawki usuwające takowe - poszukaj. Ja sam mam kilka takich starych gierek, które oryginalnie by nie działały.