Na moim sprzęcie zaczaił się szkodnik win32 rootkit i za nic nie moge się go pozbyć (avast wykrywa co odpalenie systemu zawsze w tym samym miejscu i nic).
Oto logi z Hijacka:
Błagam o pomoc!
Na moim sprzęcie zaczaił się szkodnik win32 rootkit i za nic nie moge się go pozbyć (avast wykrywa co odpalenie systemu zawsze w tym samym miejscu i nic).
Oto logi z Hijacka:
Błagam o pomoc!
Na rootkity nie leć z HijackThis, bo i tak ich nigdy ich nie zobaczy tak jak wielu innych infekcji.
Pokaż logi z narzędzi OTL + GMER.
Z OTL pokazujesz dwa wynikowe logi OTL.txt + Extras.txt
Przed uruchomieniem powyższych narzędzi odinstaluj (jeśli posiadasz) wszelkie programy tworzące wirtualne napędy (Daemon Tools, Alcohol itp.) oraz usuń instalowany przez nie sterownik SPTD narzędziem SPTDInst z opcji Uninstall (jeśli będzie zszarzałe, to OK).
Rootkita tutaj nie ma, chociaż GMER widzi infekcję Confickerem, której za to OTL nie widzi, a powinien.
Możesz bez problemu wejść na strony typu:
:?:
Wejśc moge, antywirus cały czas mi wykrywa w systemie 32, plik o nazwie “x”, po pewnym czasie wypada mi dźwięk z gier, ze stron typu youtube i wrzuta.pl, oraz z foobara (coś jak winamp) i tym podobnych, a o dziwo reszta chodzi.
No a tego dziada w logu widać nie było.
W białe dolne okno Custom Scans/Fixes w OTL wklej:
Run Fix i zatwierdź restart.
Potem pokazujesz log z usuwania.
Oto log:
i analogicznie zdrobilem z dugim plikiem który wykrywał:
Prawdopodobnie nie znalazło go wcześniej bo avast je usunął.
Jak zwykle avast dużo wykrywa, ale do usunięcia czegokolwiek trzeba odpalać skan przy rozruchu…
W OTL kliknij CleanUp.
b]Wyłącz i włącz Przywracanie Systemu na wszystkich dyskach. Instrukcja XP/Vista/Windows 7.
Wyczyść rejestr i dysk CCleaner oraz wyłącz nim zbędniki z autostartu (Narzędzia -> Autostart).
Zaktualizuj Internet Explorera do wersji url=[http://www.dobreprogramy.pl/Internet-Explorer,Program,Windows,12642.html]](http://www.dobreprogramy.pl/Internet-Explorer,Program,Windows,12642.html]) ósmej (nawet nieużywany wymaga aktualizacji, gdyż wpływa on na pewną część funkcji w systemie).
Dalej mi cos wykrywa tylko w innym miejscu ;/
Konkretnie gdzie i co?
Skanowałeś w ogóle MBAM?
Przepraszam za długie nieodpisywanie ale byłem na weselu, więc wiadomo.
Okazało się że jeszcze telefon jeszcze miałem zawirusowany, ale teraz już działa i telefon i sprzęcior, w dodatku przeniosłem się z avasta na Avire więc na chwile obecną mam spokój
Dzięki wielkie za pomoc