Win7 hotspot przestał działać


(Matek) #1

Hej

Od dłuższego czasu używałem MS Virtual WiFi Miniport Adapter do udostępnienia neta dla telefonu wszystko działało.

Jakoś dwa tygodnie temu pojawił się taki problem, że łączenie telefonu zatrzymuje się na 'Uzyskiwanie adresu IP' po czym resetuje po upływie timeouta. Wydaje mi się to dziwne, bo nie pamiętam, żebym coś zmieniał.

Zauważyłem też, że połączenie bezprzewodowe, które służy do tworzenia hotspota też długo uzyskuje swój adres, lecz w końcu go dostaje (może ma dłuższy timeout). Statyczne IP niweluje ten długi czas, ale na telefonie w ogóle nie działa (kick po uwierzytelnianiu).

Telefon łączy się z innymi sieciami stworzonymi w ten sposób, natomiast inne telefony jak i komputery nie są w stanie połączyć się z siecią.

Wielokrotnie restartowałem sieć oraz Adapter, nawet przeinstalowałem sterowniki do WLAN - bez skutku.

ipconfig /all

Karta bezprzewodowej sieci LAN Połączenie sieci bezprzewodowej 2:


   Sufiks DNS konkretnego połączenia : 

   Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Microsoft Virtual WiFi Miniport Adapter #6

   Adres fizyczny. . . . . . . . . . : xx-xx-xx-xx-xx-xx

   DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie

   Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak

   Adres IPv6 połączenia lokalnego . : fe80::b46c:849c:e843:fe0%27(Preferowane) 

   Adres IPv4. . . . . . . . . . . . . : 192.168.137.1(Preferowane) 

   Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0

   Brama domyślna. . . . . . . . . . : 

   Identyfikator IAID DHCPv6 . . . . : 461541715

   Identyfikator DUID klienta DHCPv6 : 00-01-00-01-18-42-71-90-00-50-8D-5D-FD-B4

   Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 8.8.8.8

   NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Włączony


Karta bezprzewodowej sieci LAN Połączenie sieci bezprzewodowej:


   Stan nośnika . . . . . . . . . . .: Nonik odłączony

   Sufiks DNS konkretnego połączenia : 

   Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Atheros AR9285 Wireless Network Adapter

   Adres fizyczny. . . . . . . . . . : xx-xx-xx-xx-xx-xx

   DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak

   Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak

(roobal) #2

VirtualWifi konfigurowałeś z wiersza poleceń czy w jakiś inny sposób?


(Matek) #3

Z wiersza poleceń:

netsh wlan set hostednetwork PARAMETRY


netsh wlan start hostednetwork

Po spędzeniu kolejnych kilku chwil wygląda to tak, jakby wyczerpała się pula adresów (jest to w ogóle możliwe?).

Mam ustawiony adres połączenia bezprzewodowego 2 (to od adaptera) na 192.168.137.1 oraz DNS 8.8.8.8 (wyczytałem w necie) i na takiej konfiguracji działało ponad miesiąc.

Udaje mi się połączyć, gdy zmienię adres na 192.168.2.1, ale komunikacja nie działa (ani net na telefonie, ani foobar controller nie działają). Wolałbym jednak pozostać przy starym adresie, gdyż jest on także umieszczony w konfiguracji serwera na którym pracuję.


(roobal) #4

Spróbuj tak.

netsh wlan stop hostednetwork

i skonfiguruj na nowo, nową sieć.

netsh wlan set hostednetwork mode=allow ssid="nazwa sieci" key=haslo

netsh wlan start hostednetwork

(Matek) #5

Próbowałem i to nie raz.

Podbijam.

Zaglądnąłem w dziennik zdarzeń, a tam:

Program przydzielania DHCP sam wyłączył się dla adresu IP 192.168.137.1, gdyż adres ten jest spoza zakresu 192.168.2.0/255.255.255.0, z którego są przydzielane adresy klientom DHCP. Aby włączyć program przydzielania DHCP dla tego adresu IP, zmień zakres, tak aby zawierał adres IP, albo zmień adres IP, tak aby mieścił się w zakresie.

oraz

Agent proxy DNS nie może przydzielić 0 bajtów pamięci. Może to wskazywać, że w systemie brakuje pamięci wirtualnej lub że menedżer pamięci napotkał błąd wewnętrzny.

Co do pierwszego błędu to nie mam pojęcia jak zmienić owy zakres, natomiast kompletnie nie wiem o co chodzi z drugim błędem. Pamięci wirtualnej nie brakuje, to pewne.


(roobal) #6

Pokaż jeszcze raz konfigurację sieci.

ipconfig /all

netsh int ip show config

netsh wlan show settings