Win7 pożyczyć ? problem z kluczem

Witam. Mam pytanie. Czy jeśli pożyczyłbym od kumpla Win7 i zainstalował go u siebie z jego kluczem to w jakiś sposób łamię prawo ? Sorry za takie pytanie ale jestem zielony w tych sprawach :frowning:

nie zainstalujesz jego oryginalnego windowsa z jego kluczem ( chyba że ma pirata ale to już jest łamanie prawa )

Witaj, popraw proszę tytuł tematu tak aby wstępnie informował o problemie, użyj przycisku EDYTUJ , który znajdziesz w prawym górnym rogu Swojego posta. Dobrze zatytułowany temat daje szansę na szybszą pomoc. Dziękuję za uwagę.

Ok. A np jakbym miał zainstalowany jego windows bez jego klucza i po 30 dniach kupiłbym swojego to nie musiałbym instalować go od początku tylko wystarczyłby że bym wpisał klucz i byłoby ok ?

tak jeśli zainstalujesz trial to potem wystarczy że wpiszesz klucz

Własnie nie wiem czy wogóle zainstalujesz windowsa z jego płyty jakby się nie dąło zainstalować kupujesz swojego lub ściągasz windowsa 7 na 30 dni po czym kupujesz klucz i robisz aktywację bez potrzeby robienia formata

Jeżeli kupisz system w takiej samej wersji jak ten który zainstalujesz to wystarczy że wpiszesz swój klucz i aktywujesz system.

Tyle że, moim zdaniem, taka instalacja nie jest do końca zgodna z licencją - wszak instalujesz system na który de facto nie posiadasz licencji. Od testowania są wersje trial a nie nieaktywowane systemy.

A to ciekawostka, o ile pamiętam wersje trial były na 90, nie przypominam sobie aby MS wydawał Windowsa na 30 dni.

Najprostsze rozwiązanie to zakup system, jego instalacja a następnie aktywacji. Wszystko legalne, bez żadnych kombinacji.

Windows 7 możesz zainstalować z jego nośnika. Nie musisz wprowadzać klucza.

Klucz będzie wymagany podczas aktywacji, na którą masz 30 dni od dnia instalacji.

przecież to jest jedno i to samo Win7 bez klucza instaluje się w wersji trial na 30 dni

Chyba nie jest to jedno i to samo. Instalujesz system na 30 dni na który nie masz licencji, co innego oficjalna wersja trial na 90 dni. Ale nie chcę się kłócić. Polecam zapoznać się z licencją :wink:

OK. Czyli zrobię tak zainstaluję Win7 z jego płytki i po 30 dniach kupię swojego i wprowadzę klucz. Dzięki

Ty chyba nigdy jie instalowłeś win7 a się wypowiadasz. Podczas instalacji win7 można zainstalować system z kluczem lub zaznaczyc pole ptaszkiem ze instalujesz system bez klucza na licencji trial.

Jeszcze jedno pytanie. Skoro mam już kupować to wersje OEM czy BOX ? Różnica w cenie spora więc nie wiem…

Czy będziesz chciał przenieść ten system na inny komputer (planujesz zakup nowego komputera)?

System w wersji OEM zostanie przypisana do twojego komputera i nie będziesz mógł legalnie przypisać do innego.

Właśnie kupuję nowy komputer i chcę na nim zainstalować 7 :slight_smile: I myślę że raczej nie będę go nigdzie indziej instalować.

A co jeśli będę chciał wymienić procesor lub jakąkolwiek inną częśc komputera ? Nie będzie przeszkadzać że mam wersję OEM ?

Dodane 05.08.2013 (Pn) 17:20

Mógłby ktoś pomóc ?

Licencja OEM pozwala na instalowanie systemu operacyjnego na tym samym komputerze dowolną ilość razy. Jeśli ilość aktywacji internetowej wyczerpie się, należy aktywować system operacyjny drogą telefoniczną.

nawet przez 120 dni możesz używać legalnie bez aktywacji

Dla wszystkich zainteresowanych, do przeczytania:

Licencjonowanie Microsoft Windows 7

pkt. 11. Czy istnieje możliwość przetestowania Windows 7 przed zakupem?

Win 7 do pobrania z internetu

windows nielegalny (30 dni)