Win7 rozpoznaje HDD jako SCSI


(Tomeek99) #1

Witam. Wczoraj dostałem nowego kompa, dzisiaj skończyłem składać. Mam problem ponieważ mam 2 dyski WD Blue Series 1TB i w BIOS je wykrywa, Windows także ale nie do końca. W moim komputerze widzę tylko partycje na dysku SSD, ale gdy wejdę w menadżera urządzeń widzę oprócz dysku SSD te 2 dyski HDD i pisze tak WDC WD10 EALX-009BA0 SCSI Disk Device. Oprócz tego mam tez problem z monitorem. Napisałem do supportu LG ale tu tez to opisze na wypadek jakby ktoś znal rozwiązanie. Otóż gdy podłącze monitor kablem HDMI pulpit nie skaluje się na cały monitor i zostają takie czarne paski po bokach i na dole. Gdy podłączam go kablem DVI problem nie występuje. Ale najbardziej mnie interesuje aby widzieć te dwa HDD, no i kombinuje i nic nie wychodzi. pozdrawiam


(igrek) #2

(Cedar) #3

Prawidłowo jest napisane (a nie "pisze")

Założyłeś partycje na tych dyskach?


(Tomeek99) #4

Z góry przepraszam za błędy :s staram się pisać poprawnie. Co to tematu. Partycje rzeczywiście nie były stworzone, więc je stworzyłem. Po restarcie system nie wstaje. Postanowiłem od nowa zainstalować system więc sformatowałem wszystkie dyski i stworzyłem na nich partycje z poziomu instalatora. Gdy klikam kontynuuj aby zainstalować system na wybranym dysku, wyskakuje taki komunikat "Instalator nie mógł utworzyć nowej partycji, ani zlokalizować istniejącej partycji systemowej. Aby uzyskać więcej informacji zobacz plik dzienika instalatora systemu Windows." Jakieś pomysły? :?


(Dawidex11) #5

A bawiłeś się z ustawieniami dysku w biosie? Ja miałem ostatnio problem z dyskiem, ale ustawiłem jako RAID i zaczął chodzić. Ustaw dysk w biosie jako AHCI, może coś pomoże, jak nie to spróbuj może z RAID.


(Tomeek99) #6

Problem z instalatorem Windowsa już rozwiązałem. Instalowałem z pendrive i podpinałem go pod USB 3.0, po podpięciu go pod USB 2.0 wszystko ładnie poszło :slight_smile: W UEFI AsRock'a ustawilem wszystko na IDE bo jak na coś innego to zawsze coś się działo. Teraz mam następne pytanko. Chce teraz te dwa HDD połączyć w RAID1, jak będę to konfigurował lepiej odłączyć napęd DVD i tego SSD czy można zostawić?.

Edit :

Wyczytałem na jakimś forum ze RAID trzeba ustawić przed instalacją Windowsa, czy to prawda?