Win7 wiesza się, problem z nvstor32

Witam, komputer po sformatowaniu partycji na której wcześniej była vista i zainstalowaniu win7 home premium strasznie muli przy uruchamianu systemu. System jest świeży, sprzed dosłownie 3 dni a start zajmuje mu nawet 10 minut, potem przycina sie przy najprostszej czynności, jak np. otwieranie folderów:/

Sprzęt to acer 5737Z, C2D 2GHz, 4 giga ramu.

prześledziłem dziennik zdarzeń i jest masa błędów typu:

System 2009-12-09 10:33:27

nvstor32 3: Data error on device. Device: \Device\RaidPort0 Model: Hitachi HTS545050B9A300 Firmware Version: PB4O Serial Number: **** Port: 0

są też inne błędy dotyczące dysku, niżej link do screenów:

http://img20.imageshack.us/gal.php?g=bladdysk.png

jak widać jest problem z plikiem nvstor…

Do tego - nie można sprawdzić stanu dysku, ani everest ani smartmontools sobie nie poradziły. Może dlatego, że to napęd SCSI?

Pomocy :slight_smile:

Uruchom systemowgo checkdiska i przeinstaluj sterowniki do chipsetu.

P.S. To żaden dysk SCSI, tylko standardowy SATA :wink:

Witam ponownie, zapuściłem scandiska wczoraj o 14 i nie skończył działać do tej pory…Naprawia uszkodzone klastry w wielu plikach, jest ich jakieś 60 tysięcy, zatrzymał się na jednym pliku i tak stoi od 4 godzin. Co z tym fantem zrobić? Anulować i format?

A co do SCSI to everest mnie tak poinformował więc tym się zasugerowałem;)

Trzeba spróbować odzyskać te sektory bez formata. sięgnij po specjalistyczne narzędzia (być może od producenta dysku?). Dopiero jak to nie pomoże, to można myśleć nad formatem, bo wtedy uszkodzone klastry zostaną wyłączone z udziału na dysku…

P.S. everest kłamie :smiley:

Przebadałem dysk programem producenta (dft32), pokazuje komunikat:

Failure code: 0x72 - defective device. SMART failure

Wyzerować i remapować? Czy od razu reklamować? Bo komp jest na gwarancji.

Z tego co wyczytałem na szybko, kod błędu 0x72 oznacza śmierć dysku już faktycznie dokonaną albo mającą bardzo szybko nadejść :expressionless:

Zgraj dane i wyzeruj, jak to nie pomoże to do serwisu gwarancyjnego.

W trakcie zerowania znów wyskoczył błąd failure device 0x72. No to serwis :?