Win7-zmniejszony transfer


(Mister1294) #1

Witam,

zauważyłem, że po zmianie systemu z xp na siódemkę spadł transfer ściągania danych z internetu.

Na xp było to około 125kb/s a na siódemce nigdy nie zauważyłem prędkości większej niż 110kb/s. Mój net to 1Mb/s od neostrady.

Logfile of Trend Micro HijackThis v2.0.2

Scan saved at 10:51:54, on 2009-07-24

Platform: Unknown Windows (WinNT 6.01.3004)

MSIE: Internet Explorer v8.00 (8.00.7100.0000)

Boot mode: Normal


Running processes:

C:\Windows\system32\taskhost.exe

C:\Windows\system32\Dwm.exe

C:\Windows\Explorer.EXE

C:\Program Files\Avira\AntiVir Desktop\avgnt.exe

C:\Windows\autoclk.exe

C:\Program Files\Java\jre6\bin\jusched.exe

C:\Program Files\Windows Sidebar\sidebar.exe

C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe

C:\Program Files\Nowe Gadu-Gadu\gg.exe

C:\Program Files\Nowe Gadu-Gadu\spellchecker_gg.exe

C:\Program Files\Trend Micro\HijackThis\HijackThis.exe


R1 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Page = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=54896

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=69157

R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Page_URL = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=69157

R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Search_URL = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=54896

R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Page = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=54896

R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=69157

R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Search,SearchAssistant = 

R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Search,CustomizeSearch = 

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = 

O2 - BHO: Pomocnik rejestracji usługi Windows Live - {9030D464-4C02-4ABF-8ECC-5164760863C6} - C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\Windows Live\WindowsLiveLogin.dll

O2 - BHO: Java(tm) Plug-In 2 SSV Helper - {DBC80044-A445-435b-BC74-9C25C1C588A9} - C:\Program Files\Java\jre6\bin\jp2ssv.dll

O4 - HKLM\..\Run: [avgnt] "C:\Program Files\Avira\AntiVir Desktop\avgnt.exe" /min

O4 - HKLM\..\Run: [OutpostFeedBack] "C:\Program Files\Agnitum\Outpost Firewall Pro\feedback.exe" /dump:os_startup

O4 - HKLM\..\Run: [autoclk] autoclk.exe

O4 - HKLM\..\Run: [SunJavaUpdateSched] "C:\Program Files\Java\jre6\bin\jusched.exe"

O4 - HKLM\..\Run: [OutpostMonitor] C:\PROGRA~1\Agnitum\OUTPOS~1\op_mon.exe /tray /noservice

O4 - HKCU\..\Run: [Sidebar] C:\Program Files\Windows Sidebar\sidebar.exe /autoRun

O4 - HKUS\S-1-5-19\..\Run: [Sidebar] %ProgramFiles%\Windows Sidebar\Sidebar.exe /autoRun (User 'LOCAL SERVICE')

O4 - HKUS\S-1-5-19\..\RunOnce: [mctadmin] C:\Windows\System32\mctadmin.exe (User 'LOCAL SERVICE')

O4 - HKUS\S-1-5-20\..\Run: [Sidebar] %ProgramFiles%\Windows Sidebar\Sidebar.exe /autoRun (User 'NETWORK SERVICE')

O4 - HKUS\S-1-5-20\..\RunOnce: [mctadmin] C:\Windows\System32\mctadmin.exe (User 'NETWORK SERVICE')

O13 - Gopher Prefix: 

O17 - HKLM\System\CCS\Services\Tcpip\..\{A4ED698D-11EF-4E65-9B8F-090E95CE0FB1}: NameServer = 194.204.159.1 217.98.63.164

O18 - Protocol: skype4com - {FFC8B962-9B40-4DFF-9458-1830C7DD7F5D} - C:\PROGRA~1\COMMON~1\Skype\SKYPE4~1.DLL

O20 - AppInit_DLLs: c:\progra~1\agnitum\outpos~1\wl_hook.dll

O23 - Service: Agnitum Client Security Service (acssrv) - Agnitum Ltd. - C:\PROGRA~1\Agnitum\OUTPOS~1\acs.exe

O23 - Service: Avira AntiVir Scheduler (AntiVirSchedulerService) - Avira GmbH - C:\Program Files\Avira\AntiVir Desktop\sched.exe

O23 - Service: Avira AntiVir Guard (AntiVirService) - Avira GmbH - C:\Program Files\Avira\AntiVir Desktop\avguard.exe

O23 - Service: LexBce Server (LexBceS) - Lexmark International, Inc. - C:\Windows\System32\LEXBCES.EXE


--

End of file - 3611 bytes

Tutaj daję logi od HJ. Dodatkowo mam problem z pingiem podczas gier mmo.

Proszę o pomoc.

Dzięki z góry


(Przemekbaranowski) #2

To nie jest sprawka Windowsa 7 tylko neoZDRADY. W dzisiajszych czasa plagą jest że dostawcy bazujący na łączach tepsy obniżają transfer (poszukam o tym artykułu). Podłącz do modemu kompa z XP i sobie porównaj.

Edit.

jednak chyba nie znajdę o tym artykułu. Chodzilo w nim mniej więcej o to, że aby końcowy klient miał u siebie prędkość 1Mb/s to dostawca musi wysyłać do niego z prędkością ok 1.1 - 1.2 Mb/s. Ostatnio dostawcy wysyłają z prędkościa 1.0 Mb/s więc ty jako końcowy klient masz 0.8-0.9 Mb/s (ne jestem specjalistą w tej dziedzinie, ale sens procederu jest mniej więcej taki. nie wiem czy to wina strat na łączu czy konfiguracji serwera, ale tak jest i już)

Zgłoś reklamację w TP, postrasz ich UKE, może zmienią że bedziesz iał po staremu


(Mister1294) #3

To jakoś się tak dziwnie złożyło, bo ten transfer spadł od razu po zmianie systemu. A drogą mailową można ich jakoś postraszyć czy coś?

Bo dzwonienie i gadanie z tymi "super kompetentnymi" osobami po drugiej stronie mija się z celem bo i tak nic nie zrobią z tym.


(Przemekbaranowski) #4

Złóż na stronie UKE skargę. Mój kolega miał podobnyproblem, poskarżył się UKE na tepse, po kilkunasstu dniach przyjechali do niego ludzie z UKE, zrobili testy na swoim sprzęcie i jego łączu. UKE się wszystkim zajęła i transfer wrócił do prawidłowych prędkości. Do tepsy też nie zaszkodzi napisać, będziesz miał przynajmniej jakąś podkładkę, że reklamowałeś usługę...


(Seremix) #5

O jakiej reklamacji mówisz. Przecież on lub jego rodzicie podpisali umowę na łącze DO 1mb. Takie magiczne słowo DO. TPSA nie gwarantuje ciągle max. Zresztą każdy ISP tak robi.

527800812.pngteż mam 1mb i też mam 7.


(Przemekbaranowski) #6

ale UKE lubi takie przypadki :wink: