Win98 + WinXp + Win7

Mam pytanie czy na współczesnym komputerze można zainstalować w tej kolejności następujące systemy:

Windows 98 SE

Windows Xp (32bit HE)

Windows 7 (64bit Ult)

komputer z procesorem i7 920…?

lub

a może Win98SE jest za stary - raczej tak no to czy można więc tak:

Windows Xp (32bit HE)

Windows 7 (64bit Ult)

komputer z procesorem i7 920…?

dzięki za odpowiedzi

Instaluj. Możesz se i 3.11 zainstalować i nic się nie stanie, ważne by zainstalować w kolejności od najstarszego do najnowszego, koniecznie na osobnych partycjach. Weź również pod uwagę, że 98 nie obsługuje NTFS.

ste-fan , w twoim przypadku może być bardzo ciężko z instalacją Win98, wszystko zależy od płyty głównej u mnie przy instalacji 98 wywalało fatal error i dałem sobie spokój :stuck_out_tongue: , natomiast Windows XP i 7 powinny wejść bez problemu :wink:

A nie lepiej zainstalować 7, a XP i 98 na maszynie wirtualnej? ;|

Windows 98 zainstalujesz tylko na wirtualu,nawet NTFSa nie obsługuje,więc musisz na wirtualu założyć np. 2 GB wirtualny dysk FAT32,98 nie obsługuje więcej niż 512 MB ram.

Należy zastanowić się czy win98 wykryje twój dysk (kontroler dysku), jeżeli nawet tak, to może mieć problemy ze sterownikami podstawowych urządzeń. Próbować możesz. Raczej się nie uda. Zainstaluj go sobie na VirtualPC.

Windows 98 szybciej będzie chodził na MS VirtualPC 2007 niż na rzeczywistym komputerze, wiem bo sprawdzałem (Celeron 2,66GHz, 1GB RAMu, GeForce 6200a AGP 256MB, dysk 80GB).

Natomiast na nowszym komputerze z pewnością nie pójdzie, nie da sobie rady choćby z wielordzeniowym procesorem, zbyt dużą ilością pamięci, nie będzie sterowników do dźwięku i grafiki, itd.

fakt faktem na asus p6t6ws+i7 920 instalacja Win98 nie poszła :frowning:

teraz mam inne pytanie czy na jednym dysku tej samej partycji mogę instalować WinXp 32bit i Win7 64bit ?

a co do win98se poszedłem do piwnicy i jak Wy odpowiadaliście (za co b.dziękuje!), złożyłem P4 2,8GHz+256MB+GF2 MX i zainstalowałem system '98 i podłączyłem do wszystko do jednej klawy, mysz i monitora poprzez Switch D-Link DKVM-4K i tu mam pytanie bo moja klaw i mysz jest na USB i poprzez przejściówki ps2 podłączyłem do switch i następnie do kompów i chodzi… lecz czy nie będzie jakiś większych opóźnień np w grach ?

A co do maszyn wirtualnych to nie dla mnie bo gry te stare nie chodzą lub chodzą z błędami np: za szybko lub w grafice są błędy za dużo proglemów choć mam w Win7 TrybXp nie zaraz się przydaje…

ste-fan , mogą być na 1 dysku ale na 1 partycji nie. Możesz jednak wydzielić miejsce z partycji którą masz obecnie i utworzyć drugą a na niej zainstalować drugi system. Ja do zmieniania rozmiaru używałem Gparted, oczywiście są też inne programy do tego.

Co do przejściówek to nie powinny powodować opóźnień, jednak ręki nie dam sobie uciąć :stuck_out_tongue:

dziękuje Wam.

No to mnie rozwalliłeś z tym 98… :lol: Życzę Ci powodzenia z zainstalowaniem tego systemu na takim sprzęcie. Nawet jeżeli Ci wejdzie to i tak np. dźwięk i USB nie będzie Ci działać ,bo ten system od dawna nie jeat wspierany, tak więc nie ma takiej opcji żebyś dopadł drivery do swojego sprzętu. 7 i XP owszem, możesz zainstalować, natomiast jeżeli tak się uparłeś żeby mieć 98, to poczytaj sobie o czymś takim jak wirtualna maszyna i na niej zainstaluj 98.