Win98SE i "Brama internetowa" - jak ją usunąć?


(D Dunki) #1

Łączyłem 2 kompy ze sobą po skrętce.

Na pierwszym z XP ustawiłem profil i zgrałem na dyskietkę "netsetup.exe" i za jego pomocą skonfigurowałem drugiego kompa z Win98plSE.

Od tego momentu pojawiła się na kompie z Win98, w trayu ikona "Brama internetowa".

GG chodzi, poczta ani przeglądarka nie.

Może ktoś wie jak usunąć to dziadostwo.

Odinstalowałem wszystkie opcje sieciowe, zainstalowałem od nowa kartę sieciową i potrzebne składniki.

Uruchamiałem "netsetup.exe" z różnymi opcjami, nawet jako komp bez internetu ale "Brama sieciowa" jak siedziała, tak siedzi :frowning:

Proszę o informację, jak ją usunąć.


(D Dunki) #2

Nie żaden jak to określiłeś "syf", tylko legalny komponent Win98.

Pytanie - Jak to usunąć?


(squeet) #3

Mylisz się :slight_smile:

zygmunt12 - jeśli to Win98, przytrzymaj przy starcie F8 , wybierz z menu Tylko wiersz poleceń i wpisz scanreg /fix. Niech naprawi.

Użyj również tego:

:arrow: http://winsockfix.en.softonic.com/ie/49637


(D Dunki) #4

Zrobiłem i jest to samo

Zrobiłem zgodnie z instrukcją:

  1. Wywaliłem wszysto z otoczenia sieciowego oprócz karty sieciowej.

  2. Nie przeładowywałem kompa.

  3. Otworzyłem Regedit i skasowałem 5 podanych gałęzi.

  4. Wszedłem ponownie we właściwości sieci i dodałem protokół TCP/IP razem z Client for MS Network.

  5. Doinstalowałem automatycznie potrzebne pliki z płyty Win98.

  6. Zrestartowałem kompa.

"Brama internetowa" jak była tak jest nadal.

Uruchomiłem ponownie Winsockxp i dałem Fix.

Niestety wszystko pozostało bez zmian :frowning:

squeet masz może jeszcze jakieś pomysły, bo już nie wiem co robić?!

Chciałbym mimo wszystko uniknąć przeinstalowywania systemu.

Pozdrowienia!


(squeet) #5

Poproszę o screen, jak wygląda ta ikonka w tray'u i czy wyskakują jakieś komunikaty?


(D Dunki) #6

Się robi :wink:

Ikona w tray'u (3-cia z lewej):

ikona.jpg

Po najechaniu na nią myszą, wyświetla się w dymku "Brama internetowa: Połączono".

Po kliknięciu prawym klawiszem myszy, widoczne są dwie opcje:

  1. Wyłącz (nie wyłącza niestety)

  2. Stan

Po kliknięciu na stan pojawia się okno:

okno.jpg

Wyłącz, oczywiście nie działa.


(squeet) #7

Jakie masz połączenie z internetem?

Pobierz:

:arrow: http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=29&id=177

I zrób screen zakładki Autostart


(D Dunki) #8

DSL 4/512


(squeet) #9

Zaznaczasz:

I naciśnij na dole Remove Selected

Zrestartuj komputer

Co do połączenia - to skrętka, modem, radio...


(Skiff) #10

Jeśli chcesz usunąć bramę internetową (chociaż nie wiem czemu bo dzięki niej możesz na tym kompie też włączyć internet jeśli chcesz - czyli nie musisz lecieć do pierwszego kompa i włączać neta tylko dajesz na drugim) to:

  1. to nie jest żaden syf - jak już ktoś napisał

  2. usługę tą udostępnia "Universal Plug & Play" (UPnP)

  3. odinstalowuje się to z dodaj usuń składniki systemu Windows (nie pamiętam jak dokładnie się to nazywało w 98 )

EDIT: możliwe, że nie trzeba odinstalowywać UPnP, nie pamiętam czy jest tak samo w 98 ale w XP w składnikach systemu jest coś takiego jak "Odnajdywanie urządzeń bram internetowych i klient sterowania". Jeśli w 98 też byłoby coś takiego to wystarczy to odinstalować.

P.S. w 98, żeby nie było bramy internetowej to zawsze konfigurowałem sieć LAN ręcznie i nigdy mi się nie zdarzyło, żeby brama się pojawiła


(D Dunki) #11

Pomogło - bramy już nie ma! :slight_smile: Dzięki!

Ale jest problem, bo dalej GG chodzi, z ruterem przez www się łączy ale nie ma internetu przez www (standardowa strona - "Nie można wyświetlić strony"), ani poczty ("Nie można odnaleźć hosta").

W otoczeniu sieciowym są: karta sieciowa, TCP/IP i klient sieci MN.

Komp ma IP 192.169.0.20, maska 255.255.255.0, brama (czyli ruter - 192.168.0.1)

Niby wszystko OK, a nie chodzi :frowning:

No już mnie siły opuszczają!

Jeśli chodzi o połączenie, to skrętką do routera a z niego także skrętką do modemu DSL.


(squeet) #12

Usuń z menedżera urządzeń kartę sieciową, zrestartuj komputer, niech zainstaluje ponownie.

Sprawdź dokładnie wpisane dane, czy się zgadzają.


(D Dunki) #13

No niestety nie ma tej opcji w instalatorze 98.

Nie ma.

To tak chyba już wszyscy mają :slight_smile: ale Jak już napisałem:

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic ... 911#520911

robiłem to automagicznie.

Pozdrowienia

Złączono Posta : 27.04.2006 (Czw) 0:58

Tak już zrobiłem, a wpisy sa takie jak podałem wyżej.

Nie wiem już gdzie szukać, bo wszystkie wpisy wydają się być OK.

Do rutera w porządku dla www, dalej nie. GG przechodzi, poczta nie.

Może masz jeszcze jakiś pomysł?

Pozdrowienia!


(squeet) #14

Czyli DNS...

A spróbuj od razy podłączyć do kompa sieć, bez routera.

Sprawdź konfigurację routera.


(D Dunki) #15

Wpisałem jeszcze dane w to okno:

dns.jpg

i teraz nareszcie ruszyło!

Jest to o tyle dziwne, że przy DSL, jak do tej pory nie wypełniałem tej zakładki, a nazwy hosta nigdy?!

Dzięki za wszelką pomoc, bez niej pewnie bym przeinstalowywał system!

Pozdrowienia :slight_smile: