Wina procesora?czy ram?


(kosti1) #1

witam,mam pewien nietypowy problem,a mianowicie kupiłem sobie nie dawno płyte pod am3 Asrock 770 Extreme 3 a do tego ram 4gb 1600mhz i problem jest taki że mi się w ogóle bios nie włącza kręcą sie same wentylatory na karcie i procku nie ma sygnału nawet,mam pytanie,ta płyta obsługuje max ram 1600mhz ,ale juz procesor Athlon II 260 tylko do 1333mhz czy jest to możliwe że to wina procka???czy ramy mają za duże taktowanie?


(GioWDS) #2

Zresetuj BIOS.


(Kpc21) #3

Różne są opcje możliwe… Na mój rozum, to płyta powinna obciąć taktowanie RAM-ów jak procesor na wyższe nie pozwala, i tyle.

Co do sygnału, to rozumiem, że do płyty podpiąłeś głośnik systemowy.

Na pewno wszystko dobrze powkładane, RAM-y do końca dociśnięte w slotach? Karta graficzna też?


(kosti1) #4

nie działa reset


(JNJN) #5

Jaki dokładnie typ? odczytaj z niego AD…


(kosti1) #6

wszystko jest podpięte jak należy poprzedni właściciel płyty miał ten sam problem i mówił że to wina najprawdopodobniej ramu


(kosti1) #7

adx2600ck23gm
waekc ae 1147pnt
9y72183k10675


(JNJN) #8

Supports DDR3 1600/1333/1066/800 non-ECC, un-buffered memory

Ram teoretycznie obsługiwany, zostaw tylko jeden moduł w I banku - sprawdź w instrukcji który to?

Reset biosu baterią:

Komputer odłączony od zasilania 230V, wyjmujesz baterię z płyty na 10 minut, wkładasz, uruchamiasz kompa i start do biosu i jak tu wejdziesz to pół sukcesu, ustawisz datę i godzinę (prawidłowy reset zresetuje te dane) i zapiszesz bios Save.

AM3 Athlon II X2 ADX260OCK23GM 65W Regor 3200MHz 2000MHz 1MBx2 N/A C3 P1.30

CPU jest w wykazie i bios płyty też nie powinien być problemem.

http://www.asrock.com/mb/AMD/770%20Extreme3/index.asp?cat=#CPU


(kosti1) #9

reset biosu był i nic dalej nie działa


(kosti1) #10

ram ma w 1 kosci


(kosti1) #11

mnie chodzi o to też czy ramy nie mają za duzę taktowanie bo ten procek obsługuje max 1333mhz


(JNJN) #12

Max moduły 4 GB x 4 banki = 16 GB

Czyli potrzebne moduły 4 GB.


(kosti1) #13

taki mam 4gb

http://allegro.pl/4gb-1600mhz-pamiec-ram-ddr3-dimm-pc3-12800-do-amd-i6764445941.html?snapshot=MjAxNy0wMy0zMFQxMzoxMDozNS44NzBaO2J1eWVyOzhhOGFhYTVhYTc1MmI0ZWRmYjE3YTRlZGU0Y2M3NzJhNzQ0ZTU1ODAyZDQ1MzNlZTdlODY0MzUzZWVjNzllM2M%3D


(JNJN) #14

No to test z jednym modułem pamięci w I banku niebieskim najbliżej CPU.

Reset biosu baterią i test.

Z dwoma modułami w bankach niebieskich.

Reset biosu baterią i test.

Z dwoma modułami w bankach białych.

Reset biosu baterią i test.

Rozumiem, że cztery moduły są identyczne.


(kosti1) #15

mam jedną kość niestety tylko i reset nie działa,próbowałem na każdym slocie


(JNJN) #16

A jest sprawna?

To trzeba sprawdzić na dwóch identycznych modułach - jak, masz napisane.


(kosti1) #17

jes tnowa to raczej jest sprawna’


(JNJN) #18

Lista pamięci, które powinny działać:

Czyli, jak na jednej nie działa - musisz mieć dwa identyczne moduły pamięci.


(kosti1) #19

nie ma tam moje 4gb hynix może to to jest problem??


(JNJN) #20

Albo moduły z listy, albo obowiązuje metoda prób i błędów.