Czy ktoś z Was uruchamiał Winamp’a pod Linuksem np. za pomocą wine? Czy to w ogóle działa i ewentualnie jeśli tak, to czy są jakieś problemy? Wiem, że jest mnóstwo natywnych odtwarzaczy dla Linuksa, ale żaden nie posiada tak dobrej biblioteki multimediów jak Winamp dlatego bardzo zależy mi na tym odtwarzaczu.
po co ci winamp na linuxa jak jest audacious który moim zdaniem jest lepszy niż winamp http://www.dobreprogramy.pl/Audacious,P … 17881.html ,głupotą jest instalować programy z windowsa na linuxie poz grami oczywiscie,każdy program windowsa ma swój odpowiednik na linuxa ,to też nie jest zły program http://www.dobreprogramy.pl/Qmmp,Progra … 17798.html
Jak ostatnio uruchamiałem Winamp na Wine to działał w miarę znośnie ale wolę jednak natywne programy.
@kosti1 Tylko zauważ, że Audacious nie posiada biblioteki multimediów, o którą tutaj chodzi.
EDIT: Dziś sobie zainstalowałem Winampa na Wine pod Ubuntu 10.04 i działa tak sobie, lekko przymula, szczególnie te nowsze skórki, na skórce klasycznej to cuda się dzieją - gdy chce się przenieść program w inne miejsce pulpitu, to ucieka albo się zamyka (kiedyś tak nie było), na skórce modern nie ma tego problemu ale za to program się wiesza, na pozostałych strasznie się muli, a dostęp do biblioteki jest lekko uciążliwy. Być może na innej dystrybucji zachowa się inaczej, a może trzeba dodatkowo skonfigurować Wine - spróbuj instalacji na PlayOnLinux. Ja zdecydowanie wolę natywne odtwarzacze
Pozdrawiam!
No to niestety. Co jak co - może to zabrzmieć dziwnie, ale m.in. dla Winampa nadal będę korzystać z Windowsa. A Linux… wciąż na VMware. Gdyby nie to, że mam teraz strasznie mało czasu, to sam bym spróbował podjąć się napisania jakiegoś odtwarzacza muzyki z biblioteką multimediów na wzór tej z winampa.
Wydaje mi się, że Rhytmbox lub Amarok ma podobną, a nawet taką samą bibliotekę multimediów. Chyba, że Winamp ma coś szczególnego, czego nie zauważyłem?
Pozdrawiam!
@roobal, Winamp ma bardzo szególną zalete jest napakowany śmieciami. Amork te stare wersje do 1.2 (chyba) są bliźniacze do Winampa/
A może Deadbeef (ma funkcję zakładek - tak jak foobar) - taka namiastka biblioteki. Jest jeszcze Amarok, Ryhthmbox - ale te pewnie znasz.
Rhytmbox ma “widok słupkowy” podobny do tego z Winampa, a Amarok - widok drzewa, który kompletnie mi nie pasuje. Żeby zobrazować jak według mnie powinna wyglądać biblioteka podaję linki do zrzutów ekranu:
To tyle co do wyglądu.
A ponadto:
-
Rythmbox i Amarok nie czytają okładek z IDtagów, ale ściągają je do jakiegoś pliku bazy danych
-
Odtwarzacze Linuksowe czasami zmieniają kodowanie znaków w IDtagach przy importowaniu informacji do bazy danych. Dziwna sprawa, bo nie rozumiem czemu odtwarzacz ingeruje w IDtagi.
-
Winamp ma bardzo rozbudowane filtry (link), dzięki którym stworzyłem sobie podział na Wszystkie albumy, ścieżki dźwiękowe, składanki i zmiksowane składanki. Poza tym dzięki filtrom można wrzucić pojedyncze utwory do biblioteki tak, że będą widoczne tylko w grupie “pojedyncze” czy jak je tam sobie nazwiemy.
-
fajną sprawą jest licznik odtworzeń, dzięki któremu można przeglądać najpopularniejsze utwory
-
również podoba mi się opcja wyświetlenia wszystkich utworów, które jeszcze nigdy nie były odtworzone
Owszem, domyślna instalacja Winampa sprawia, że na naszym komputerze pojawia się trochę zbędnego syfu, ale od tego mamy mózg, żeby z niego korzystać i nie ograniczać się do klikania w przycisk “Dalej”
No właśnie - namiastka, a ja korzystam z biblioteki bardzo intensywnie.
Linki do zrzutów nie działają, a przynajmniej u mnie.
Pozdrawiam!
Hmmm. Może teraz Ci będą działać, choć wcześniej też działały.
Wspomnę tak na marginesie o tym, że oczywiście wg mnie najlepszy EQ ma Audacious w wersji 1.3.2 + kilka efektów. Reszta niestety może się umyć. Na Win rządzi foobar. Biblioteki Audacious niestety nie ma …
Zainstaluj xmms klon winapa
Jakoś nie mogę w xmms doszukać się biblioteki
Xmms raczej nie posiada biblioteki. Tak sobie pomyślałem, że może jeśli masz tego Windowsa na licencji BOX i chcesz go używać tylko dla Winampa, to może Windowsa uruchom na wirtualnej maszynie pod Ubuntu. Możesz sobie nawet na pulpicie Ubuntu stworzyć skrót do samego Winampa, a Windows będzie się uruchamiał w tle.
EDIT: Przed chwilą zainstalowałem sobie Banshee w celach testowych i myślę, że być może ten program spełni twoje oczekiwania?
Pozdrawiam!