Komputer dostarczony był z systemem Windows 10 w wersji 1607 - niewspieranej przez Microsoft od kwietnia 2018 roku. Dlatego pierwszą czynnością do wykonania na tym komputerze było uaktualnienie systemu do najnowszej wersji - 1903. Jednak podczas uaktualniania, pojawił się komunikat “Trwa wycofywanie zmian wprowadzonych na tym komputerze”. Następnie po załadowaniu systemu pojawił się komunikat “Nie możemy dokończyć instalacji aktualizacji”. Teraz nowa wersja znów jest gotowa do instalacji. Gdzieś wyczytałem, że nie da się uaktualnić niewspieranego buildu do najnowszych wersji i że uaktualnienia trzeba instalować po kolei. Tylko skąd mam wziąć legitne obrazy ISO buildów 1703, 1709 i 1803? WU pobrał jedynie 1807 i 1903. Naprawiałem Windows Update narzędziem do rozwiązywania problemów i spróbuję zaktualizować system jeszcze raz i chyba z pomocą Asystenta. Jeśli znów wycofa zmiany, to co mam zrobić?
Jeśli jeszcze system działa(?), obojętnie w jakiej wersji, to mając połączenie z internetem wykonaj:
Ustawienia > Aktualizacje i zabezpieczenia > po lewej Odzyskiwanie > Więcej opcji odzyskiwania i niebieski napis (link) > okno Czy chcesz przełączyć - Tak > okno Rozpocznij od nowa - przycisk Rozpocznij.
System powinien zainstalować (nadpisać) najnowszą wersję w miejsce starej.
Jeśli to się nie uda, trzeba instalować “na czysto” najnowszą wersję, korzystając z: https://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=691209
Za pomocą tego narzędzia wykonaj pendrajwa z instalatorem Win10/64-bit.
Ja nie tak dawno robiłem coś podobnego czyli;włożyłem płytę do napędu i dałem w dalszej części instalacji ,nie instaluj a napraw" trochę to trwało ale wszystko jest OK Pozdrawiam…
To już nie jest aż takie konieczne. Najważniejsze że 1809 jest wersją wspieraną. 1903 zainstaluję w swoim czasie, bez pośpiechu. Niech Windows sam pobierze aktualizacje, nie będę go popędzał ręcznie.