Hejka. Taki problem dostałem i nie umiem go naprawić
Po uruchomieniu lapka nie działało mi podświetlenie klawiatury i Wi‑Fi, sprawdziłem dysk CriDInfo, 0 błędów, temp. OK. Robię restart i dziękuję, ładuje się jakieś okno, na którym nie wiem, co jest napisane, bo się nie ładuje do końća i wywala mi w W10 x64 (laptop Dell) CRITICAL_PROCESS_DIED. Próbowałem wszystkiego, komend: bootrec, bootsect i dism /online /cleanup-image /restorehealth (tu chyba błąd), chkdsk pokazał 0 bad sectorów
Dell Diagnostic wyszedł cały OK, przywracanie - rstrui.exe /offline:C:Windows=active - był dostępny jakiś pkt sprzed tygodnia, przywróciłem i wywaliło 0x80070002, tryb awaryjny nie działał
Wyjąłem więc wadliwy dysk, włożyłem inny z czystą 10 i… pojawia się ekran z „checking media” i po chwili dellowski z „no bootable device” i możliwe jest tylko wyłączenie…
Windows (z 2 dysku) odpalał tylko przy włożonym dysku z w/w błędem - ale z ograniczeniami, tzn dysk z błędem (podstawowa partycja zaszyfrowana funkcją BitLocker i hasłem do profilu) był widoczny, można było skopiować dane, ale
- nie mogłem zainstalować sterowników, wywalało błąd „Zasady systemowe uniemożliwiają przeprowadzenie tej instalacji…” — odpaliłem na administratorze, w gpedit ok
- w BIOSie (najnowsza wersja, brak hasła) w karcie Boot nie było tego nowego dysku (na głównej stronie był), są opcje „add” i „del” ze ścieżkami „…microsoft/efi…” a w UEFI boot: dysk z błędem, IPv4 LAN i IPv6 LAN
Skopiowałem więc co mogłem z uszkodzonego(?) dysku, odpaliłem pendrive z W10, sformatowałem uszkodzony dysk i instaluje świeżego W10 (opcja uaktualnienia nie działała, wywalało błąd "Opcja uaktualnienia nie jest dostępna, jeśli uruchamiasz komputer przy użyciu nośnika instalacyjnego systemu Windows… itd) i tu niespodzianka, po nowej instalacji, nic sie nie zmieniło, tzn nie wywala już BSOD, ale laptop nie uruchamia się z innym dyskiem(tzn bez tego sformatowanego), powtarza się błąd "checking media > dell no bootable device a w biosie jest to samo co przed formatem…
Da się to naprawić? Dziękuje za pomoc!