Postanowiłem zainstalować Windowsa 10 na 32-bitowym laptopie Toshiba Satelite A200-14. Skonfigurowałem pendrive USB z 32-bitową wersją Windows 10 za pomocą oficjalnego narzędzia od Microsoftu. Uruchomiłem instalator i rozpocząłem instalację. Po ponownym uruchomieniu wszedłem do BIOS-u by zmienić priorytet uruchamiania z pendrive’a na dysk bo gdybym tego nie zrobił to instalator uruchomiłby się od nowa. Podczas instalacji zauważam że pendrive nie miga więc nie są pobierane z niego dane, podczas przygotowywania składników dostaję blue screena.
Prawidłowo skonfigurowany nośnik instalacyjny USB, a laptop nie pobiera od niego danych co skutkuje blue screenem podczas instalacji. Dlaczego?
Edit: Podczas kolejnej próby instalacji nacisnąłem opcję „Załaduj sterownik”. Otrzymałem komunikat że nie znaleziono żadnych sterowników urządzeń, a mimo to mogę zainstalować system.
https://pl.dynabook.com/discontinued-products/satellite-a200-14d/
Windowsa 10 nie zainstalujesz. Najwyżej Windowsa 7 możesz spróbować…
Ten model komputera nie jest wspierany (sterowniki do Windowsa 10 nie są wydawane)
Może też być uszkodzony dysk lub płyta główna.
(na niemuzealnym sprzęcie) Będzie menu „aby rozpocząć bootowanie z USB naciśnij dowolny przycisk”.
Po drugie standardowy Windows 10 to nie jest instalator jak przeglądarki Chrome, że wstarczy zezwolić raz i po 15 - 45 minutach nagle się instalacja skończyła (trzeba minimum kliknąć w zainstaluj, zaakceptuj EULA, zaakceptuj podział dysku na partycje). Narzędzie MS nie robi dodatkowego pliku co pomija te kilka kroków… (Być może ktoś podlinkuje poradnik lub generator takiej automatyzacji - chyba wybudowali to w Rufusa przy okazji implementacji obejść do 11).
Programy podobne do Ventoy mają też w swoim menu często opcję do startu z HDD/SSD.
To prawda. Instalator Windows 10 wykrzaczył się na przygotowywaniu składników z powodu niezgodności sprzętowej. Dziś rano zainstalowałem Windowsa 7 z powodzeniem. Przed czystą instalką 10-tki próbowałem z uaktualnieniem za pomocą narzędzia Microsoftu, instalację przerwano na 55% komunikatem, że instalacja nie powiodła się.
Oryginalny system tego laptopa to Windows Vista Home Premium. Przed próbą zainstalowania 10-tki był zainstalowany Windows 7 Ultimate
Ja tak miałem, na każdym laptopie który nie obsługuje Secure Boot. Po zakończeniu pierwszego procesu instalacji i ponownym uruchomieniu, instalator uruchamiał się od początku zamiast kontynuować instalację. Dopiero musiałem wejść do BIOSu w sekcję Boot i ustawić start komputera z dysku zamiast z nośnika instalacyjnego, żeby instalacja Windows mogła być kontynuowana