Windows 10 HDR - problem z wyłączeniem

Po aktualizacji do 1703, nie mogę wyłączyć trybu HDR. Sprzęt:
GTX 970(HDMI 2.0)(najnowsze sterowniki)
Panasonic 65DX900
Windows 10 1703 z najnowszymi aktualizacjami
Jak podłączam pod zwykły monitor Asus 144, to wszystkie opcje są dostępne, a jak pod TV to wszystko mam na szaro. Czy ktoś wie jak to rozwiązać? Screen:

Niby jest pokazane, że jest wyłączony, ale to nieprawda, bo telewizor sam włącza się w trybie HDR

To i tak nie masz źle. Ja wczoraj postawiłem windows 10 z najnowszą aktualizacją 1703 i to chyba jest creator update. Nie mam w ogóle opcji HDR. Moja grafika to geforce 1050.

Być może Windows wykrywa i zaleca konfiguracje HDR z poziomu TV sokoro się aktywuje (nie napisałeś czy działa tak jak na monitorze, czy tylko TV próbuje wystartować w HDR i masz normalny tryb).

Tak to 1703, na brak opcji HDR polecałbym pobrać nowsze sterowniki i zobaczyć czy opcja wróci.

Wcześniej miałem libreelec czyli linuxowa wersja kodi więc nie ma co wracać bo niczego nie było. Na ten moment jest najnowszy windows 10 i najnowsze sterowniki pobrane ze strony nvidia. W TV jest włączona opcja HDR. Jeszcze mnie zastanawia czy amplituner przez który idzie sygnał do tv może coś zakłócać ale w amplitunerze jest hdmi 2.0 więc chyba nie powinno. Mam samsung eu55ks7000. Może ktoś ma samsunga i wie co tam jeszcze trzeba ustawić?

Żeby ta opcja była aktywna lub się pokazała trzeba w TV włączyć HDMI ULTRA HD DEEP COLOUR (LG, inne marki mogą mieć inne nazwy)