Podłączyłem trzeci monitor do PC, dotychczas były dwa i problem był ten sam.
Na każdym z pulpitów są ikony - skróty do programów, które mają startować na tym i tylko na tym ekranie.
To samo dotyczy paska taskbar na dole ekranu i ikon na nim.
Tymczasem skrót uruchomiony z ekranu 2 lub 3 włącza się na tym ekranie, na którym był poprzednio, lub standardowo na pierwszym.
Jak zmusić Windows aby każdy z pulpitów traktował osobno? Osobny taskbar i skróty na pulpicie tylko dla tego ekranu?
Dodatkowo używam Dual Monitor Tools, właśnie do przenoszenia okien między ekranami.
Tu utworzyłem skrót Ctrl+1, który przenosi okno na następny ekran i Ctrl+2 który przenosi kursor.
Czy ten tool nie koliduje z Windows?
Nie mam już cierpliwości do ciągłego przerzucania okien, i sprawdzania czy jest focus na tym oknie, szczególnie kiedy któryś z ekranów jest wyłączony i akurat na nim program wystartuje.
Naczytałem się bajek o skrótach klawiszowych bezpośrednio przerzucających ekrany, typu Ctrl+Win+strzałki, obracaniu ekranu Ctrl+Alt+Strzałki. Nic z tego nie działa!
Co robić? To mi blokuje drogę do kolejnego etapu, czyli zdalnej obsługi komputera przez wywoływanie plików .bat.
Dane techniczne: Windows 10 64bit, karta Nvidia GeForce GTX, monitory podłączone przez DVI, HDMI i VGA. Dwa monitory 1920x1080, trzeci 1280x1024.
Windows 10 ma dość dobrą natywną obsługę wielu monitorów. Ale nie ma ona tylu możliwości co ten soft
Generalnie taskbar w windows pozwala to skonfigurować.
Dla programów: Odpal - Przerzuć na preferowany monitor, przy aktywnym oknie programu wciśnij kombinacje WinKey + Shift + Enter
Technologia przeszłości. Zależy co chcesz dzięki tym skryptom osiągnąć, ale przez to, że to relikt to mają bardzo ograniczone możliwości.
Prosty do nauczenia język skyptowy / program do automatyzacji zadań (pozwalający też sterować np. oknami, ekranami, wyświetlaniem w łatwy sposób to autohotkey) Na pewno lepsze rozwiązanie niż Batch Files
Żaden z tych skrótów nie działa u mnie. Czy trzeba je jakoś aktywować?
Używam AutoHotKey, ale na razie jestem początkujący w obsłudze tego. Wiem tylko jak przypisać na przykład znaki öфßſ do nieużywanych kombinacji RAlt+klawisz, RAlt+RShift+klawisz itp, RWin+klawisz włącza wybrane programy.
Potrafię wyłączyć niepotrzebny klawisz np. CapsLock, ale nie wiem jak zrobić, żeby nieużywany CapsLock stał się teraz kolejnym modifierem.
Aby CapsLock+A wykonał jakąś akcję lub CapsLock+B wyświetlił znak czy tekst. Ale to już inny temat.
Co do monitorów, zależy mi aby każdy ekran był traktowany indywidualnie.
Chodzi o to, że skrót umieszczony na ekranie 2 zawsze uruchomi program na tym ekranie. Niezależnie na którym był poprzednio.
Czy w skrócie Windows (pliku .lnk) możliwe jest dodanie parametru, na którym ekranie ma otworzyć się okno programu?
To samo dotyczy taskbar. Kiedy kliknę żeby dodał skrót do paska, zawsze dodaje do głównego. Nie pyta na którym pasku skrót ma być.
Mam ustawione Extend displays, ale każdy ekran ma niby swój pasek. Bo po najechaniu wysuwa się tylko taskbar na tym monitorze, na którym jest kursor. Ale na ekranach 2 i 3 taskbar jest pusty (tylko ikona Windows, search i task view)
Zrobiłem w DualMonitorTools skróty, które przenoszą aktywne okno i kursor na następny ekran.
Trzeci skrót robi cycle screen, czyli 1>2>3. To się przydaje gdy otwarte jest tylko jedno okno.
Program często gubi focus i przenosi nie to okno. Albo po przeniesieniu okno nie jest aktywne. To uniemożliwia sterowanie z zewnątrz lub z .bat.