Windows 10 i Intel Atom N450

Witajcie moja znajoma posiada netbooka 10.1 cali konkretnie firmy Packard Bell model PAV80 na netbooku obecnie użytkuje windows 7 starter. Jednak zapytała mnie ostatnio czy windows 10 zdałby egzamin na jej staruszku niby wymagania windows 10 spełnia ale wiecie jak to jest dlatego chciałam zapytać Was o zdanie Specyfikacja to :
Procesor Intel Atom N450 1,66 Ghz
RAM 2 GB
Dysk twardy 150 GB

Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć że to zależy w dużej mierze też od sterownia do zintegrowanej karty graficznej, jak nie ma takiego kompatybilnego z nowszym Windowsem to się potem trzeba męczyć
na rodzielczości o ~40% mniejszej i obraz jest mniej wyraźny.
A sterownik dedykowany do 7 może powodować problem z uruchomieniem na dłużej niż 5 min i bluescreeny.

Czyli co raczej nie pójdzie ?

Powinien pójść i z rodzielczością raczej nie będzie problemu.

Ja mam na swoim toshiba nb500 windows 10 i nie mam żadnych problemów a mam taki sam sprzęt

gufi4 a jaką masz zainstalowaną architekturę 64 bit czy 32 bit ? Pozdrawiam :slight_smile:

mam wersje 32 bit

Windows 10 bez problemu będzie działał na tym netbooku, posiadam starszego bazującego na Atom-ie n270 i jedyny problem to była właśnie instalacja sterowników - błąd “ten system nie spełnia minimalnych wymagań…” jednakże rozwiązaniem było uruchomienie w trybie zgodności z Windows 7 i wszystko działało jak trzeba.

Windows 10 jest minimalnie szybszy od Windows-a 7 (u mnie najlepiej działa Windows 8.1)

Jednak graficzne wodotryski typu przeźroczystość (zwłaszcza w menu start) są dość zasobożerne więc polecam wyłączyć je jak najszybciej (oraz cienie pod oknami) i wersja 64bit tylko dodatkowo zabierze zasoby których nie ma za dużo.

Pozdrawiam