Windows 10 i Linux na SSD

Hej, mam problem bo od dłuższej czasu próbuję ustawić przy włączaniu kompa wybór systemu Windows10 / Linux Ubuntu. Posiadam dysk SSD i udało mi się już zainstalować Ubuntu - działa on poprawnie i można go uruchomić jednak tylko po zmianie systemu z Biosa (dawniej) teraz chyba UEFI. Nic nie pomaga. Dodam że już wykonałem sporo podpowiedzi z sieci które chętnie wykonywałem.
Posiadam laptopa Dell 31H6NT2. Bios w tym laptopie wygląda trochę inaczej i ciężko się tam ustawia cokolwiek jak dla mnie

PROSZĘ O POMOC
Z GÓRY DZIĘKUJĘ

Na pewno dobrze spisałeś typ laptopa? Ja mam Della Inspiron i Boot Menu wywołuje się klawiszem F12 przy starcie.

P.S. 31H6NT2 to na pewno nie jest typ laptopa.

Wybór systemów powinien być dostępny w menu GRUB.

Zakładam, że najpierw instalowałeś W10 a potem Linuksa a mimo to masz te problemy? W takim razie spróbuj Grub2Win.

Nie wiem jak dokładnie wygląda bios. W moim Dellu ustawienia bootowania są w General->Boot Sequence. Po prawej stronie są systemy do wyboru i należy przy użyciu przycisków strzałek (po prawej stronie listy) przesunąć system, który ma się uruchamiać na samą górę.
To powinno pozwolić na uruchomienie Ubuntu. Z mojego doświadczenia GRUB może być ustawiony domyślnie tak, że nawet się nie pojawia. Tym samym trzeba sobie go skonfigurować, do czego można użyć np. programu GRUB customizer.

a co tam chcesz robić customizerem ?
W pliku /etc/default/grub trzeba ustawić timeout większy niż 0 i tyle filozofii.

Ok, Ustawiłem większy czas (30) w /etc/default/grub i nadal nie odlicza sekund jak się włącza system a który system się włączy to zależy od tego co się ustawi w wbiosie przez F12 wchodząc.
Teraz spróbuję win2grub i zobaczymy

Generalnie Win2Grub nie daje się ustawić na wybór systemu przy uruchamianiu komputera

Dodatkowo Win2Grub ustawił się w biosie i nie wiadomo jak go teraz usunąć z komputera. Ktoś coś poradzi ale krok po kroku bo inaczej się u mnie nie da :wink:

a wykonałeś później
sudo update-grub
??

Pokaż wogóle ten plik

Sama edycja /etc/default/grub nic Ci nie da. Musisz jeszcze uaktualnić konfig gruba:
sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
LUB (w zależności od dystrybucji)
sudo update-grub

Zrobiłem to w linuxie ale efektu brak