Hej, mam problem bo od dłuższej czasu próbuję ustawić przy włączaniu kompa wybór systemu Windows10 / Linux Ubuntu. Posiadam dysk SSD i udało mi się już zainstalować Ubuntu - działa on poprawnie i można go uruchomić jednak tylko po zmianie systemu z Biosa (dawniej) teraz chyba UEFI. Nic nie pomaga. Dodam że już wykonałem sporo podpowiedzi z sieci które chętnie wykonywałem.
Posiadam laptopa Dell 31H6NT2. Bios w tym laptopie wygląda trochę inaczej i ciężko się tam ustawia cokolwiek jak dla mnie
Nie wiem jak dokładnie wygląda bios. W moim Dellu ustawienia bootowania są w General->Boot Sequence. Po prawej stronie są systemy do wyboru i należy przy użyciu przycisków strzałek (po prawej stronie listy) przesunąć system, który ma się uruchamiać na samą górę.
To powinno pozwolić na uruchomienie Ubuntu. Z mojego doświadczenia GRUB może być ustawiony domyślnie tak, że nawet się nie pojawia. Tym samym trzeba sobie go skonfigurować, do czego można użyć np. programu GRUB customizer.
Ok, Ustawiłem większy czas (30) w /etc/default/grub i nadal nie odlicza sekund jak się włącza system a który system się włączy to zależy od tego co się ustawi w wbiosie przez F12 wchodząc.
Teraz spróbuję win2grub i zobaczymy
Generalnie Win2Grub nie daje się ustawić na wybór systemu przy uruchamianiu komputera
Sama edycja /etc/default/grub nic Ci nie da. Musisz jeszcze uaktualnić konfig gruba: sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
LUB (w zależności od dystrybucji) sudo update-grub