A i aktualizowałem z win 7 do win 10.
Czy ty w ogóle myślisz cokolwiek?? Po co Windowsa kupować jak dysk padnie? To dysk trzeba kupic.
Na nowym dysku instalujesz Windows 10, a w instalatorze Win 10 wpisujesz klucz windows 7.
I w tym jest problem bo klucza niema
Co Masz w Ustawienia-Aktualizacja-Aktywacja napisane?? Pewnie to co 99% ze system aktywowany cyfrowo do konta. Klucz Win 7 podajesz w instalatorze, a potem on ma klucz uniwersalny.
Jeszcze raz… Jaki system? PRO czy HOME Po aktualizacji? Nie aktywował się?
Masz generic (instalacyjne klucze, nie do normalnej aktywacji, są dostępne publicznie. I w zależności od wersji Windows 10, klikasz aktualizacje i zabezpieczenia zakładka aktywacja, zmień klucz i wpisujesz:
Dla HOME: YTMG3-N6DKC-DKB77-7M9GH-8HVX7
Dla PRO: VK7JG-NPHTM-C97JM-9MPGT-3V66T
Czyli klucz dla win 7 do klucz do win 10 ?
Mam pro i się aktywował ale chcę znaleźć klucz do Windowsa bo zamierzam złożyć komputer z nowymi podzespołami i poprostu chce mieć tam windows 10 i niehce kupywać nowego wienc poprostu ten komputer pewnie na czensci sprzedam a win 10 z dysku odnistaluje.
Klucz jest przypisany do biosu płyty głównej i tego nie zmienisz.
Musiał byś zadzwonić do MS i np.że padła Ci płyta główna może MS by poszedł Ci na ręke
i byś się z nimi dogadał w sprawie klucza.
Dobra mam teraz ostatnie pytanie czy możliwe jest wyciągnięcie klucza z rejestru ponieważ na stronie Lenovo było napisane żeby znaleźć klucz to trzeba użyć tego kodu :
Set WshShell = CreateObject(“WScript.Shell”)
MsgBox ConvertToKey(WshShell.RegRead(“HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\DigitalProductId”))
Function ConvertToKey(Key)
Const KeyOffset = 52
i = 28
Chars = “BCDFGHJKMPQRTVWXY2346789”
Do
Cur = 0
x = 14
Do
Cur = Cur * 256
Cur = Key(x + KeyOffset) + Cur
Key(x + KeyOffset) = (Cur \ 24) And 255
Cur = Cur Mod 24
x = x -1
Loop While x >= 0
i = i -1
KeyOutput = Mid(Chars, Cur + 1, 1) & KeyOutput
If (((29 - i) Mod 6) = 0) And (i <> -1) Then
i = i -1
KeyOutput = “-” & KeyOutput
End If
Loop While i >= 0
ConvertToKey = KeyOutput
End Function
i zapisać w vbs .I czy z tego może wyjść prawdziwy klucz?
Klucz wyciągniesz ale na innej płycie głównej bez kontaktu z MS nie będzie działał.
Ok dzięki
Za co ta flaga? To były klucze generic do instalacji i jak są upgrade ze starszych wersji, to dostajemy zbiorowo klucz pro lub home. Sprawdźcie sobie sami np. produkey…
Ja bym dorzucił lekcje edycji odpowiedzi bez zapisywania historii, nawet anonimy wyciągną te “generyki”.
Jakbyś spojrzał dokładnie, że klucze generic różnią się od tych od KMS, to byś wiedział, o czym piszę. Klucze generic zazwyczaj podaje się, aby zainstalować system i aktywujesz potem swoim kluczem. Albo… Jak przeszedłeś upgrade ze starszej wersji systemu na 10 PRO/HOME, to MS przypisuje licencje cyfrowe w postaci tychże kluczy generic. Więc link nietrafiony.
no sorry nie trafiłem ale klucz jaki podałeś znalazłem wcześniej na oficjalnej stronie MS, raz jeszcze sorry stanąłem po twojej stronie
Moderator też człowiek i potrafi się pomylić. Z deka pochopna reakcja bo pilnujemy by cuś takiego jak lewe klucze czy kombinatorstwo się nie pojawiało, bo to też problem dla Nas ze strony producenta. Mea culpa. Wpisałem te klucze w google i średnio mnie zadowoliły wyniki, gdzie słowo “generic” pojawia się na jednej anglojęzycznej stronie, a pytanie na forum microsoftu, a raczej odpowiedź o ten klucz jest trochę niespójna sugerująca nielegalność takiej operacji.
Ok. W porządku.
Nie będziesz musiał kupować.
Przy fabrycznym Win10 licencja jest w UEFI (czyli BIOSIE), a nie na dysku.
Przy aktualizowanym Win10 licencja jest na serwerach MS.