Witam, Mam pendrive 16gb czy jak dam windowsa 10 na pendrive to potem moge korzystać normalnie z pendrive’a ?
Co masz na myśli “dam w10”? Chodzi tobie o utworzenie pena z instalacją czy że chcesz instalować w10 na penie?
Jeśli to I - tak możesz nadal używać pamięci jako zwykły pen i wrzucać pliki.
chce dać w10 na pena a potem na komputer tylko nie wiem czy potem moge z tego pendrive korzystać
Czy chcesz zainstalować system na pendrive czy też chcesz tylko na nim zapisać pliki instalacyjne systemu. Jeżeli chcesz przygotować pendrive do instalacji systemu na dysku to nie będziesz mógł dodawać innych plików. Aby odzyskać pendrive musisz usunąć pliki - formatowanie.
Jednak MS ogranicza to do wersji Enterprise / Education. Niby są programy co z wersji Pro zrobią coś podobnego… (nie chodzi mi o WinPE/WinRE).
Po zrobieniu bootowalnego pendrive zniknie ci od 2,5-8 GiB pojemności (w zależności czy będziesz mieć ISO skompresowane lub instalator 32 i 64 bitowej do wyboru przed rozpoczęciem instalacji). I można go dalej używać, jak usuniesz pliki Instalatora Windows to po prostu już się nie będzie w pełni nadawał do instalacji systemu (niby po 6 miesiącach i tak wychodzi kolejna wersja Windows 10 - jak nie trzymasz się danej edycji przez 18 lub 36 miesięcy aż przestaną otrzymywać poprawki bezpieczeństwa).
Najlepiej jak coś masz na pendrive to zrób kopię na inny bezpieczny nośnik - niby są programy co dadzą radę zrobić nośnik bez formatowania.
Kurp55:
“Jeżeli chcesz przygotować pendrive do instalacji systemu na dysku to nie będziesz mógł dodawać innych plików.”
To nie jest prawda.
Po przygotowaniu pakietu instalacyjnego windowsa na pendrive, jest on dalej nośnikiem danych, na który można zapisać także dodatkowe pliki, nienależące do instalacji. Na przykład programy, czy dane.
OK. Moja odpowiedź nie była zbyt precyzyjna.