Jakiś czas temu podczas instalowania aktualizacji KB5001649 wyskakiwał błąd, więc postanowiłem ją zainstalować za pomocą Microsoft Update Catalog. Aktualizacja zainstalowała się tylko do 30% a potem już nic. Ale teraz, za każdym razem gdy instaluję aktualizację z Windows Update pokazuje się najpierw Etap 2, a po restarcie Etap 1.
Ale się nie powiodło. Ostatnie informacje to “System couldn’t find specific registry key or value. Updating policy…”. Postanowiłem przerwać ten proces.
Naciąłem się na aktualizacji marcowej z 9 marca, Zauważyłam jednak, że w zasilaniu przybyła mi opcja restartu - zwykły restart systemu i restart z aktualizacjami, I ile po pieszym restarcie nadal pobierało aktualizację i cyrk trwał a najlepsze, to po drugim re stercie z aktualizowaniem, poprawki weszły jak masło i zakończywszy to całkowitą drogę aktualizacji. I co najważniejsze - nie wyskoczyło błędy aktualizacji.20H2 ma się dobrze,
Normanie mam dwie opcje restartu, ale podczas aktualizacji wyskczylo trzy,
W ustawieniach systemu w dziale Aktualizacja i zabezpieczenia jest opcja Rozwiazywanie problemów .Po zaznaczeniu jej trzeba kliknąc na Dodatkowe narzędzia do… A wtedy wyświetli sie karta z Narzędziami naprawczymi . Jest tam i narzędzie do naprawy Windows Update.
Kliknij na nie i uruchom.
Gdy tak zrobiłem, narzędzie wykryło następujący problem “Sprawdź czy istnieją problemy z usługą Windows Update - Wykryty”. Czyli narzędzie nie rozwiązało niczego.