Windows 10...nie wykrywa intel hd, błędnie identyfikuje grafikę dedykowaną, nie działa regulacja jasności obrazu i parę innych spraw

Cześć,

Od kilku dni borykam się z uciążliwym problemem dotyczącym w dużej mierze przesiadki z 7 na 10.

Na wstępie napiszę, że jestem dość zaawansowanym wieloletnim użytkownikiem komputerów i taki przypadek widzę pierwszy raz.

Uprzedzę pytania - tak, robiłem to od zera, dwa razy.

Problem dotyczy karty graficznej Radeon HD 6470m oraz integry Intel HD 3000.

Model laptopa to Asus X54H.

Po pierwsze, Radeon jest mylnie identyfikowany na surowym systemie jako 7400m, przez co…

a) nie działa prawidłowo rozjaśnianie/przygaszanie ekranu. Jeśli dobrze pokombinuję to zakres regulacji jest od 30 do 70% przez ATK asusa na W10.

b) po instalacji najnowszych sterowników jest czarny ekran i pomaga tylko pozbycie się ich z trybu awaryjnego

Druga sprawa…Integra Intela 3000 nie figuruje w menadżerze urządzeń, przez co…

a) nie mogę zainstalować do niej sterowników

b) gdy próbuję je instalować “system nie spełnia wymagań dotyczących instalowania tego oprogramowania”.

Moje pytania brzmią…czy wie ktoś co konieczne do zrobienia, by ponownie w menadżerze urządzeń widniał Radeon HD6470m oraz pod nim Intel HD 3000?

Dodam, że

a) nie mam w biosie “switchable graphics”

b) przywracałem bios do fabrycznych

c) system żadnego nowego sprzętu nie wyszukuje

d) sprawdzałem kilka sterowników ATI i na każdych jest tak samo za wyjątkiem bardzo starych z 2011 roku, gdzie wtedy ręcznie ustawiam w menadżerze na HD6470m (dopiero dziś mi się to udało!) a i tak nie działa ani CCC ani regulacja jasności o Asus Splendid nie mówiąc, bo wymaga integry intela.

Na dokładkę…w furii wróciłem do windows 7, gdzie również grafika intela już nie figuruje. Po zainstalowaniu najnowszych sterowników ATI również jest 7400m, albo wspomniany czarny ekran, gdzie pomaga tylko odinstalowanie sterów.

Bardzo proszę o pomoc, można rzec, że odszedłem już od zmysłów.

Po tak długim czasie pewnie sobie już poradziłeś ale jeśli nadal są kłopoty to mi poradzono po reinstalce systemu najpierw zawsze sterowniki od chipseta zaktualizować żeby menager poprawnie wykrywał karty graficzne.

To co kolega powiedziała w poprzednim poście i jeszcze jedno nie napisałeś jak robiłeś aktualizację ja polecam wgranie czystego systemu, a nie robienie uaktualnień narzędziami MS z 7 do 10.