Windows 10 - nieudany skan antywirusowy

Witam.
Tak jak w temacie. Podczas pobierania jakiegokolwiek pliku (nie ważne jaka przeglądarka) pojawia się komunikat: Przerwane: nieudany skan antywirusowy.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
Addition.txt (76,1 KB) FRST.txt (50,8 KB) Shortcut.txt (192,4 KB)

1 polubienie

@iJuliusz :slight_smile:

1 polubienie

Według mnie są elementy niepożądane. Sam Daemon Tools wrzuca ich sporo do systemu podczas instalacji. Jakbym mógł zasugerować na początek użycie adwcleaner do przeskanowania i usunięcia co znajdzie. I ponowne wklejenie nowych logów frst i logu z oczyszczenia adwcleaner autorowi. @iJuliusz, co sądzisz?

Witaj @doondi
Wkradła się pewna modyfikacja, którą postaram się usunąć.
Twój antywirus Norton jest nieaktualny, zaktualizuj go.

1. Pobierz ten plik i zapisz w katalogu z FRST, tzn. C:\Users\dudimek\Desktop
    fixlist.txt (7,1 KB)
    “Plik naprawczy został utworzony tylko dla Ciebie, nie należy go stosować na innym komputerze”
  2. Uruchom FRST i kliknij Napraw, program wyłączy niepotrzebne procesy, zrobi Punkt Przywracania i zacznie pracę.
  3. Po restarcie wklej plik wynikowy.
  4. Pobierz ADWCleaner, uruchom z Uprawnieniami Administratora, uruchom skanowanie.
    Jeśli znajdzie linie z Preinstalled to odznacz, resztę oczyść, wklej plik wynikowy.

@anon25492837 Masz rację co do Deamon Tools. Jeśli chodzi o ADWCleaner, to owszem, można by przeskanować i umieścić log wraz z innymi logami z FRST.
Niestety wielu zapomina o tym i wrzuca logi tylko z FRST, dlatego zazwyczaj proszę o oczyszczanie i log ADWCleanera dopiero po naprawie FRST. :wink:

1 polubienie

Antywirus właśnie się aktualizuje.
Gdy zakończy proces aktualizacji i skanowania wykonam czynności z instrukcji :slight_smile:

Naprawiania i skanowanie wykonane, ale niestety problem nie ustąpił.:frowning:
AdwCleaner[C00].txt (2,0 KB) AdwCleaner[S00].txt (1,9 KB) Fixlog.txt (17,5 KB)

Dziękuję za pliki wynikowe. Walczymy dalej :wink:

1. Pobierz MalwareBytes MBAM
  2. Zamknij wszystkie aktywne programy i przeglądarki.
  3. Zainstaluj MBAM, zaznacz na końcu, aby uruchomił się po zakończeniu instalacji.
  4. Po uruchomieniu rozpocznij skanowanie, po przeskanowaniu oczyść to co znajdzie, wklej plik wynikowy.
  5. Czekaj na kolejne polecenia.

Jak @iJuliusz pomoże ci do końca, to polecam zamienić Daemon Tools na: https://www.redfox.bz/pl/virtual-clonedrive.html
Czysta i dobra alternatywa dla DT z racji tego, że potrzebujesz tylko emulatora, a w Windows 10 emulacja zaawansowana nie działa.

1 polubienie

Niestety dalej to samo.
raport.txt (2,2 KB)

@iJuliusz, może niech autor zrobi skan i naprawę z opcjami w adwcleaner, co resetują zaporę, tcp, reguły, klucze i itp. I niech da log z tego.

OK.
Jeszcze muszę zerknąć w logi FRST
@doondi zrób skan FRST i wklej nowe logi

Przesyłam logi z FRST.
FRST.txt (51,2 KB) Addition.txt (70,6 KB) Shortcut.txt (192,3 KB)

PS.
Chyba problem udało się rozwiązać.
Odinstalowałem McAfee, który musiałem dostać kiedyś z czymś w pakiecie :wink:

Wielki dzięki za pomoc @iJuliusz oraz @anon25492837

1 polubienie

Logi czyste. Nie ma już oznak infekcji.
Nie ma też pozostałości McAfee

Twoja dedukcja - perfekcyjna.
W pewnym sensie sam rozwiązałeś swój problem :wink:

Nic więcej nie muszę dodawać.
Odinstaluj Malwarebytes, aby nie zakłócał pracy Nortona
Jeśli System odzyskał sprawność, zastosuj DelFix Zaznacz Remove disinfection tools i kliknij Run.
Zaznacz post, który rozwiązał Twój problem. Wystarczy jeden :wink:
obraz

W razie kolejnych kłopotów z komputerem, pisz :+1:

Jeszcze raz dzięki za pomoc i wszystkiego dobrego w Nowym Roku 2020.

Temat do zamknięcia.

2 polubienia

Wszystkiego dobrego na nowy rok. :slight_smile:

Dziękuję.
Wszystkiego dobrego w 2020 roku
:champagne:

Nie bardzo. Masz problemy z mysza i klawiaturą. Tak w każdym razie system sygnalizuje. Albo sprzętowe albo sterownikowe. Więcej nie mogę.