Witam, mam problem z najnowszą aktualizacją. Widziałem tutaj dużo podobnych tematów ale mój jest innych niż nawet te z forów MS. Dlatego z góry przepraszam za moją ignorancję.
Problem jest podobny do tych, które się pojawiają na tym forum. System nie uruchamia się po najnowszej aktualizacji, wszystko jest dobrze na początku ale później staje na rotujących kropeczkach i obracają się one w nieskończoność.
Opis jak tutaj -> https://answers.microsoft.com/pl-pl/windows/forum/windows_10-power/windows-10-nie-uruchamia-się-ekran/634677a8-5e51-44db-8453-11527c8b7d46?auth=1
I teraz zaczyna się jazda, otóż mogę się dostać do okna automatycznej naprawy/ odzyskiwania systemu ale żadna z opcji tam wyświetlonych nie działa.
Reset do stanu początkowego > Zawiesza się w 31% i wyłącza.
Przywracanie systemu > Pokazuje brak punktów przywracania systemu
Odzyskiwanie obrazu systemu > Brak możliwości odzyskania obrazu systemu
Naprawa podczas uruchamiania > Nic nie daje
Przywrócenie poprzedniej wersji systemu > Nie da się przywrócić poprzedniej wersji systemu
Ustawienia uruchamiania w których mam np. tryb awaryjny > żadna z opcji nie działa
Wiersz poleceń > Działa! ale… odpaliłem sfc /scannow > dochodzi do 100% i “could not perform the requested operation”
Jak widzicie próbowałem wszystkich możliwości, i teraz proszę was o pomoc, czy da się jakimiś komendami w cmd.exe uzdrowić ten system bez formatowania. Naprawdę mi zależy na zachowaniu niektórych zdjęć. Bo zrobienie formatu dla mnie to nie problem (w sensie techniczny). Wszelkie inne pomysły też były by pomocne.
Komputer : Laptop Dell inspirion z i5 i geforcem, dysk ssd -> system windows8 aktualizowany do 10 kiedy była możliwość.
Dodam jeszcze że problem wyniknął troszeczkę inaczej, bo samą aktualizację udało mi się zainstalować ale laptop się ciągle wyrzucał bluescreena wiec musiałem go restartować. Potem pojawiła się opcja cofnięcia do ustawień początkowych (w tym samym oknie co mam teraz możliwość działania) więc z niej skorzystałem. Usunęło mi to wszystkie programy ale zostawiło pliki prywatne. Problem się pojawił z programem Bittorrent, który pomimo usunięcia nadal był na dysku (Nie było go w panelu dodaj/usun programy ale mogłem normalnie go włączyć i uruchomić) więc użyłem CCleanera i postanowiłem zrestartować komputer. Przed restartem pojawiła się opcja że bittorent może spowodować jakiś tam problem ale i tak kliknąłem wymuś ponowne uruchomienie (Jakbym wiedział że tak się skończy to dałbym anuluj :/). I w tym momencie jestem tam gdzie jestem, przy rotujących kuleczkach.
Mam nadzieje że opisałem problem całkiem dobrze, w razie czego proszę pytać o dodatkowe informacje bo takim mega laikiem to nie jestem.
Tutaj dodaje screena z oknem które mam do dyspozycji jakby ktoś nie ogarnął. https://i.ytimg.com/vi/SqEicMIgGyI/maxresdefault.jpg (screen z google grafika)
Z góry dziękuję za pomoc