Ściągam Windows 10 z oficjalnej strony Microsoftu jako plik ISO na stary komputer z win xp , a system będzie zainstalowany na nowym kompie z procesorem ryzen 1600X. Wybrać wersję 64 Bitową? Ten plik ISO z Microsoftu to wersja Pro czy Home? Jak ściągnie się cały plik to po prostu wytnij/wklej na pendriva i mogę instalować na nowym komputerze?
Pobierz 64 bitową, a co do wersji Home czy Pro to taką co masz licencje (chyba, że po instalacji sobie wykupisz licencje).
A jak masz klucz z ograniczeniami np. dla wersji bitowej to wtedy np. ostatecznie 32 bitową.
Jak ściągnie się cały plik to po prostu wytnij/wklej na pendriva i mogę instalować na nowym komputerze?
Niestety nie, na pewno nie pójdzie tak na czystym pendrive - możesz spróbować wykonać go rufusem 2 (3 ma porzucone wsparcie XP) jak skończysz pobierać obraz.
I w tym rufusie mam wybrać obraz iso i zaznaczyć stwórz bootowalny dysk używając obrazu iso i wtedy skopiować na pendriva?
-
Partycjonowanie na GPT z komputerami UEFI
-
Formatowanie na FAT32
-
rozmiar jednostki alokacji na domyślnym
-
pole “utwórz bootwowalny dysk używając” przestaw na obraz ISO i z ikony obok go wybierz
-
potem start i czekasz aż program skończy przygotowywać pendrive.
Ręcznie nie musisz już nic kopiować by zrobić pendrive.
Dużo prościej użyć tego: https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=56485
Nic nie trzeba kombinować. Wskazujesz plik ISO, pendrive, klikasz “OK” i tyle. Po paru minutach masz bootowalnego pena z instalacją Windowsa.
Wersja Windowsa oczywiście 64 bit. Od lat (10?) nie ma żadnego powodu, aby używać wersji 32 bit.
Za wersją 64bit przemawia jeszcze fakt, że 32-bity nie obsłużą więcej niż 3,75 (w przybliżeniu) GB RAM-u. Na pewno na nowym kompie będziesz miał go więcej.
Cytat
Dużo prościej użyć tego: https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=56485
Nic nie trzeba kombinować. Wskazujesz plik ISO, pendrive, klikasz “OK” i tyle. Po paru minutach masz bootowalnego pena z instalacją Windowsa.
Cytat
Ale tam jest tylko dla win 7 chyba? Jaka pojemność pendriva musi być?
- https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10
- Pobierz narzędzie.
- Utwórz nośnik za jego pomocą.
Tylko z nazwy
OK dzięki. Tylko czemu pobrało mi 3,07 GB i tak jakby koniec już a miało być 4,3GB ( plik Win10_1803_Polish_x64.iso) ?
Na XP aplikacja niekompatybilna i wciska MS linki do ISO, nie widzę sensu próbować uruchamiać aplikacji jak MS tego sobie nie życzy na starociach.
Dziwne, plik powinien mieć 4,3 GB, a twój rozmiar podawany w pobranych pierwotnie, wskazywałby na 32 bitowy pobierany w tle?
PS. obrazy z Windows Media Creation Tool będą mniejsze (nie sugerujcie się ich rozmiarami co do problemu czemu autor ma plik o 1 GB większy nagle) - jakaś kompresja zachodzi, że mają rozmiar nawet już od 2,5 GB.
Media Creator Tool - nie można uruchomić aplikacji na tym systemie. To jak mam zrobić płytę czy usb instalacyjny?
Jak dla mnie obraz pobiera się poprawnie. Jeszcze możesz sprawdzić SHA1 czy obraz nieuszkodzony / źle pobrany / “zhackowany”.
Niby to można uznać za zaletę aplikacji Windows 10 Media Creation Tool - sama potem sprawdza obraz.
Media Creator Tool - nie można uruchomić aplikacji na tym systemie.
Napisałem, że nie działa ona z XP (i Vistą).
To jak mam zrobić płytę czy usb instalacyjny?
Jak pendrive nie ruszy z rufusa
i z ponownego zrobienia przez Windows USB/DVD Download Tool
, to wtedy wypal DVD jak masz napęd w nowym komputerze a stary ma nagrywarkę DVD.
Zrób to na innym kompie z normalnym systemem operacyjnym.
Mniej więcej w połowie masz fragment poradnika dotyczący stworzenia bootowalnego pendriva za pomocą Rufusa