Windows 10 Pro czy Home do gier

Tak było . Śmigała mi Fifa 15 , AC4 na średnich bez żądnego spadku FPS. Po jakieś aktualizacji Win 10 . Wszystko zaczeło się psuć , spadki FPS itd. Sam laptop smiga aż miło. Gorzej z grami . Ustawienia Navidia mam ustawione na maksa .

Zobacz może w historię sterowników k.graficznej.

Gdzie się w to w chodz bo nie wiem.
Chcę sbróbować z innym systemm Win czy tak bedzie

skoro po aktualizacji występuje problem to przywróć poprzednią kompilację. Jak nie pomoże to może fragmentacja dysku, jakiś wirus, albo laptop “dostał” w jakiś sposób i SMART nie jest pozytywny. Możesz też ustawić sterowniki Nvidia na najniższe ustawienia.

Być może faktycznie zainstalował się jakiś (nienajlepszy) update sterownika karty graficznej…

Wejdź w menedżer urządzeń i zobacz co masz:

image

Posiadasz Team Viewer? Spróboję ci pomóc, mam Podobny Laptop.
HP 250 G5 -
Intel i5-6200u
12 GB Ram,
dysk 1 tb.
Też miałem ten problem, lecz go naprawilem.
Tego się nie da wytłumaczyć po prostu muszę to sam zrobić.-. poprzez program Team Viewer.
Widzę wtedy pulpit i mogę się poruszać po nim.

A format systemu,próbowałeś ?Może masz po prostu masz syfisko na dysku.Nawet jak masz tylko 7% użytego dysku to i tak to może spowolnić wiem ze swojego doświadczenia

Ja bym napisał nie że ten konkretnie nie jest do gier tylko ogólnie że laptop nie jest do gier.
Chociaż obecnie z GeForce now każdy się do tego nadaje.

Poza tym niezłe wykopalisko, niestety tytułu archeologa roku nie będzie.

Temp. procka i karty? Nie masz problemu z przegrzewaniem? Wtedy zawsze spada wydajność.

https://youtu.be/NCIgCxdu3bI polecam skorzystać z tego filmu gość bardzo fajnie opowiada i jego metody są skuteczne ( sam to testowałem )

Patrzcie na daty.
A jakby ktoś szukał odpowiedzi na to, czy wybrać Home czy Pro, to od siebie powiem, że Home w zupełności wystarczy. Zaoszczędzoną kasę można wydać np. na SSD albo dołożyć do mocniejszych części - wtedy będzie różnica.

Ja tylko dodam, że w przypadku Pro przydaje się RDP jak używa się np. VPN do podłączenia do komputera domowego.