Hej , Mam pytanie aktualnie mam Win 10 Home 64Bit i mam problemy na tym systemie z grami , spadają FPS. Laptop był sprawdzany czy nie ma spadek temp. Lecz procesor , karta trzymają temp. do 55 stopni non stop.
I widocznie problem tkwi w systemie po aktualizacji. I zstanawiam się czy może przejść na wersje Pro.
Tą wersję mam oryginalną i nie wiem czy jak przejdę na Pro to też będę miał czy nie .
Wyłącz wszystko z zakładki “Granie” w Ustawieniach.
Ta sekcja niby ma pomagać ale w niektórych przypadkach bardziej obciąża , warto przetestować.
Pro czy Home ,do gier to bez znaczenia.
Warto też odinstalować nieużywane aplikacje które Micro ładuje po każdej aktualizacji i wyłączyć dynamiczne kafelki tych z których korzystasz ,sporo z nich pracuje w tle i skubie zasoby .
Generalnie warto dokładnie przejrzeć Ustawienia i wyłączyć wszystko co pracuje w tle a z czego na co dzień nie korzystasz. Analogicznie z OneDrive i Skype ,jeśli nie korzystasz to odinstaluj.
Zakładka granie, jak otworzysz, to widać, że są opcje streamingu (rejestrowanie w grach, etc) - zbędne… Jedno co, to warto zaznaczyć true play. I tryb gry jest już z automatu zaznaczone i masz napisane, że twój sprzęt działa już w game mode.
Wersja pro absolutnie nic więcej nie daje w temacie gier. To (w skrócie) wersja do pracy w firmie w domenie.
Za pro trzeba dodatkowo zapłacić.
Wyłączyłem w zakładkach gry m rejestrowanie oraz Dvr Gry . Włączyłem pierwsza lepszą grę , lecz są nadal spadki FPS .
Zobacz, czy coś w tym czasie nie pracuje zbyt intensywnie, może WU, albo coś innego…
ctrl+alt+del i wybierz “Menedżer Zadań” i potem “Więcej szczegółów”
Nic nie ma. A może wyłączyć , antywirusa , zaporę albo coś . ogólnie wszystkie aplikacjie w tle wyłączone itd. To co nie potrzebowałem usunąłem. laptop śmiga bardzo szybko . Lecz problem tylko leży w gierkach .
W jakich momentach masz te spadki fps? Może to po prostu doczytywania tekstur i twoj dysk nie wyrabia?
Jak gram w World of Tanks , to wtedy jak dużo czołgów pokaże się na raz… ale gra w szybkim tempie
Jaki masz sprzęt?
Laptop
System Windows 10 Home 64bit
Pamięć ram 8GB
Karta 940MX 2GB
Procesor I5 7200U 2,5GHz
Dysk?
Dysk 1TB i 93% wolnego miejsca na nim .
Gra jest zainstalowana jakoś standardowy klient SD i przy instalacji było coś innego do wyboru nie wiem czy jest to jakaś różnica w tym.
Może czas na SSD?
No ten laptop mam od 3 miesięcy i na razie nie stać mnie na dysk SSD.
A chcę normalnie grać w gry .
Podaj dokładnie model i parametry laptopa - może to nie jest laptop do gier?
No dobrze , ale jakoś u mojego brata który ma laptop 5 letni śmiga mu gra na wysokich i ma gorsze parametry bez spadków FPS.
Laptop Hp Pavilion 15
Parametry podałem już
Poczytaj opinie o tym laptopie, to nie jest laptop do gier.
Jasne , jakoś na początku wszystko śmigało ładnie .
Widzę że nie ma tutaj osoby aby pomogła , czytajac opinie o moim laptopie. Pozdrawiam szukam gdzieś indziej pomocy .
Nie wspominałeś, że wcześniej było dobrze.