wojownik
(wojownik)
6 Styczeń 2017 13:00
Witam,
Jestem posiadaczem Windowsa 10 pro ( otrzymałem licencję z dzięki Windows Insider).
Czy ww. Windowsa 10 pro mogę zainstalować na innym sprzęcie np Laptop ? komputer dotychczasowy będzie przeznaczony pod Linuxa ?
Pytanie nr dwa Czy Windowsa 10 pro mogę używać na 2 rożnych komputerach ?
dziękuję z góry za pomoc.
Cedar
(Cedar)
6 Styczeń 2017 13:08
Możesz używać nawet na tysiącu (i więcej) komputerów, wszystko zależy od tego ile masz licencji lub na ile stanowisk jest licencja.
PS. przed znakami interpunkcyjnymi nie stosuje się spacji.
wojownik
(wojownik)
6 Styczeń 2017 13:53
matyldo, nie tłumacz mi zasad pisowni tylko odp na pytanie - może jeszcze raz :
Czy ww. Windowsa 10 pro mogę zainstalować na innym sprzęcie np Laptop ? komputer dotychczasowy będzie przeznaczony pod Linuxa ?
Pytanie nr dwa Czy Windowsa 10 pro mogę używać na 2 rożnych komputerach ?
Cedar
(Cedar)
6 Styczeń 2017 13:59
Problemy z czytaniem ze zrozumieniem nie tylko z zasadami pisowni?
Wszytko jest napisane w licencji, którą posiadasz. Co stoi na przeszkodzie aby na nowym komputerze zarejestrować się w Windows Insider?
Sam insider nie daje ci licencji na używanie. Musisz mieć wykupioną licencje.
Przy licencjach konsumenckich - jeden PC-jedna licencja.
Cedar
(Cedar)
6 Styczeń 2017 15:12
Możesz podać źródło tej informacji?
Testowanie insider bez licencji było możliwe przed premierą. Było słychać nawet superlatywy że będzie możliwe przekształcenie wersji testowej insider na legalną wersje oficjalną win 10. Z czasem sprawę wyjaśnił MS i zaprzeczył tym informacjom
Po cichym zredagowaniu treści wpisu na blogu Windows, Microsoft oficjalnie utrzymuje, że posiadanie licencjonowanej kopii Windows 10 pozyskanej poprzez program Insider Preview wymaga wcześniejszego posiadania licencji na Windows 7 lub Windows 8.1.
http://www.dobreprogramy.pl/Co-dalej-z-Windows-10-dla-uczestnikow-programu-Insider-Preview-Aktualizacja,News,63827.html
Inne ang źródło: http://www.theverge.com/2015/6/22/8826117/microsoft-forced-to-explain-who-really-gets-windows-10-for-free
wojownik
(wojownik)
6 Styczeń 2017 16:33
No nie zgadzam się - doczytaj podany link do końca i nie jest tam to takie oczywiste.
Wkrótce po tych edycjach, które doprowadziły do burzy w Internecie, na swoim koncie na Twitterze Gabriel Aul, menedżer licencjonowania Windows, główny menedżer grupy systemów operacyjnych w Microsofcie stwierdził pozornie coś innego. Według niego, Windows 10 pozyskane z Insider Preview będzie po premierze finalnej wersji systemu wciąż aktywne, o ile zostanie powiązane wcześniej z kontem Microsoft (MSA)
Na infolinii MS tłumaczono mi, że W10 pro to nagroda dla testerów którzy w czasie od do czynnie uczestniczyli w programie.
Eh, jutro zapytam źródła czyli MS.
Ps. z innego portalu więc nie daję linka ( chyba, że mogę ?).
Dlatego też program Windows Insider nie zostanie zamknięty, a jego członkowie (a więc wszyscy zainteresowani) mogą dalej w nim uczestniczyć bez uiszczania opłat (co, swoją drogą, byłoby skandaliczne). Te osoby jednak dalej, jako Insiderzy, będą otrzymywali niestabilne, nieukończone, poglądowe kompilacje Windows 10. By korzystać z tych stabilnych, za które Microsoft odpowiada, trzeba będzie kupić licencję. Za darmo będziemy zawsze o krok przed wersją stabilną, ale zawsze na potencjalnie wadliwym oprogramowaniu.
wojownik:
Dlatego też program Windows Insider nie zostanie zamknięty, a jego członkowie (a więc wszyscy zainteresowani) mogą dalej w nim uczestniczyć bez uiszczania opłat (co, swoją drogą, byłoby skandaliczne). Te osoby jednak dalej, jako Insiderzy, będą otrzymywali niestabilne, nieukończone, poglądowe kompilacje Windows 10. By korzystać z tych stabilnych, za które Microsoft odpowiada, trzeba będzie kupić licencję. Za darmo będziemy zawsze o krok przed wersją stabilną, ale zawsze na potencjalnie wadliwym oprogramowaniu.
Z tego cytatu nic nowego nie wynika. Insider, zgadza się istnieje nadal. Zmiany w insider miały być bodajże po październiku 2016 (tutaj musiałbyś dokładnie poszukać albo pytać u źródła) i od tego czasu, aby uczestniczyć w niejawnych testach należało mieć już licencje na OS. Miało być to zdaje się karą za małą aktywność ze strony testerów http://www.benchmark.pl/aktualnosci/microsoft-szykuje-zmiany-w-programie-windows-insider.html
wojownik
(wojownik)
6 Styczeń 2017 17:18
dziękuję wszystkim za opinie - jak to z MS - nic nie jest jasne do końca.
Jutro do nich zadzwonię to opisze co ustaliłem.
Dodzwoniłem się - przełączono mnie 3 razy za każdym razem usłyszałem w stylu że oni się na użytkownikach Windows Insider nie znają :) na licencji też nie .